Парче от метеорит от Марс излиза на търг

Метеорит

Аукционната къща Кристис в Ню Йорк пуска на търг метеорит от Марс, съобщи Дейли мейл. Твърди се, че той е намерен през 2011 година в пустинята Сахара в Мароко, а специалисти в областта предполагат, че цената на метеорита ще достигне около 100 хиляди долара.

Официалното наименование на това магмено парче е NWA 7034 или Северозападна Африка 7034. Предполага се, че т.нар. черна красавица е поне на 2 милиарда години, като експерти твърдят, че това означава, че e второто най-старо магмено парче, което е откривано някога на Марс. Всъщност най-старият метеорит, който е откриван, е на 4.5 милиарда години и е намерен в Антарктида.

Това се случва през 1984 година, а метеоритът се казва Алън Хилс. Организаторите на търга съобщават на всички желаещи да се включат, че той ще бъде проведен онлайн. Черната красавица е с малко по-голяма дължина от 5 сантиметра и тежи около 320 грама. Предполага се, че сумата, платена за магменото парче, ще бъде между 75 и 100 хиляди долара.

Експерти уточняват, че марсианските метеорити са сред най-рядко срещаните субстанции на Земята. Освен това след проведени проучвания става ясно, че в структурата на това парче се съдържа десет пъти повече вода, отколкото във всеки друг марсиански метеорит, който е откриван някога на Земята.

Изследванията са направени, още когато Черната красавица е била намерена, от екип от Университета на Ню Мексико, Университета на Калифорния, както и института Карнеги, Вашингтон. Учените са направили анализ на минералния и химичен състав на парчето, проучили са още какво в водното съдържание и на каква възраст е метеоритът.

Марс

Ръководителят на проекта е доктор Карл Аги. Според него вече има редица доказателства, които потвърждават, че преди Марс е била значително по-топло и влажно място, отколкото е сега.

По време на търга ще бъдат продадени и други метеорити от Марс, Луната, както и астероиди от орбитата на Слънцето. Търгът ще продължи до 25 ноември.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
v.djenov
v.djenov
21.11.2014 23:49
какъв анализ се прави за да се знаят годините и ценатал
0
0