Джаджата, която изпитва 8 човешки чувства
The Gizmo That Can Sense 8 Human Feelings
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Джаджата, която изпитва 8 човешки чувства

Джаджата, която изпитва 8 човешки чувства

Чувства
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Британски учени изработиха машина, която може да изпитва осем от основните човешки чувства – тъга, страх, изненада, отвращение, радост, доверие, гняв и предчувствие, съобщава Дейли мейл.

Машинката може да бъде свързвана към различни устройства. Тя всъщност е оборудвана с чипове, които могат да различат тези човешки емоции по човешкото лице. Апаратът е дело на фирма Имошейп (Emoshape) и ще струва 315 долара (195 паунда), твърдят създателите му.

Вероятно новата джаджа ще бъде пусната на пазара по Коледа. Учените подчертават, че устройството може да прояви и съчувствие към човек. Машината се казва Имоспарк (Emospark) и е конструирана с т.нар. емоционални процесори или чипове EPU.

Новото устройство разчита емоциите само по мимиките на лицето ви – в него има вградена камера. Учените твърдят, че след като събере данни, джаджата може дори да разбере каква музика харесвате и да подбира точно такава.

Устройството ще я синхронизира в смартофна ви и по него ще започнат да звучат песни от любимия ви жанр. Същото важи и за видеото, обясняват учените, които са изобретили устройството.

Робот

Интересно е още, че устройството може да реагира на отношението, което човек проявява към него – ако собственикът се отнася грубо или пък мило към джаджата. Специалистите твърдят, че Имоспарк може да отговори на комплименти и на обиди.

Оливър Зимърман, който работи в Имошейп, обяснява, че идеята на учените е била да създадат робот, който да прилича малко повече на нас, хората, а не човекът да заприличва все повече на машините.

На този етап устройството разпознава емоциите на човек единствено благодарение на своята вградена камера и мимиките, които вижда насреща си. Учените обаче са убедени, че съвсем скоро ще успеят да създадат и нова версия, която ще може да разчита и други показатели – например интонацията на хората.

От компанията-създател на джаджата твърдят, че това е първото устройство, което може да разчете и да отговори на различни човешки емоции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest