sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Посрещаме Коледни Заговезни и Филиповден

Посрещаме Коледни Заговезни и Филиповден

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60824
Филиповден
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-23%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Днес се посрещат Коледни Заговезни и според православната традиция 14 ноември е последният ден преди Коледния пост. Днес за последно могат да се ядат продукти с животински произход.

От утре започва Коледният пост, който ще продължи до Рождество Христово. В тези 40 дни се забранява консумацията на месо и други храни от животински произход като мляко, млечни продукти и яйца.

На Никулден – 6 декември, се разрешава консумацията на риба. Последната нощ на Коледния пост е Бъдни вечер.

Според духовниците отказът от животинска храна е само част от поста. От днес до Коледа християните трябва да осъзнаят в какво са прегрешили и да търсят опрощение.

В нощта на Коледни Заговезни на българската трапеза трябва да присъстват пиле с кисело зеле, тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб. Според поверието приборът, с който се сервира месното ястие, не трябва да се използва чак до Коледа.

От днес до Въведение Богородично – 21 ноември, се забраняват женитбите. През Коледните пости венчавки се разрешават освен на Въведение Богородично и на Игнажден.

Пълнени чушки с боб за Филиповден

На 14 ноември православната църква почита свети Филип, който е един от 12-те апостоли на Исус Христос. Днес всички, които носят името на светеца, празнуват имен ден.

Според Библията след Христовото разпятие свети Филип е започнал да проповядва учението на Исус заедно със сестра си Мириамна и апостол Вартоломей.

Езичници от град Йерапол обаче ги заловили и ги обвинили в магьосничество. Светецът и неговите сподвижници били влачени из целия град, след което ги разпънали на кръст.

Докато събличали дрехите им обаче, сестрата на Филип – Мириамна, се превърнала в огнен камък. Свети Филип е бил разпънат с главата надолу, а когато разпъвали свети Вартоломей край стените на един храм, като по чудо земята се разтворила и в нея пропаднали езичниците, които били край храма.

Тези, които останали живи, помолили Бог да се смили над тях и свалили Вартоломей от кръста. Апостол Филип и сестра му вече били починали, а свети Вартоломей покръстил всички в града.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Милена
Милена
14.11.2014 22:35
Евала на всички, които са здрави, вярващи, постоянни и постят.
2
42