Роботът Фила ще разкрие тайните на Вселената

Робот Фила

На 12 ноември 2014 година в 18 часа и 3 минути българско време роботът Фила извърши успешно кацане върху повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко.

Историческото кацане бе оповестено от директорът на Европейската космическа агенция Жан Жак Дорден след 7-часово чакане, докато роботът се закрепи върху кометата.

Това ще даде на учените възможността да изучават кометата, като проучат отблизо небесното тяло, докато се возят на него.

Но до момента все още има колебания в сигналите, които се получават, което показва, че роботът Фила не е добре закрепен върху повърхността на небесното тяло и трябва да се извършат някои корекции върху неговото кацане.

Комета

На пресконференцията от Европейската космическа агенция дори заявиха, че е възможно операцията по кацането на робота да бъде повторена, за да е сигурно, че Фила е закрепен добре и може да извършва дейността си.

Мисията, наречена Космическа археология, стартира още през 2004 година с изстрелването на сондата Розета. Целта на мисията е да разкрие тайните на Вселената чрез кометите, които са смятани първичните останки от образуването на Слънчевата система преди 4.6 милиарда години.

Пробите от кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко трябва да разкрият подробности около образуването и развитието на Земята и останалите планети от нашата Слънчева система.

Роботът Фила разполага с десет системи и инструменти, спектомери, камери и друго високо технологично оборудване, с което ще изследва в детайли ядрото на кометата.

Мисията за кацането върху кометата бе подготвяно от Европейската космическа агенция дълго и старателно, като учените се бяха фокусирали върху крайния успех на операцията, а не толкова върху зрелищното ѝ представяне, каквото беше кацането върху Марс през 1976 година.

Уникалната мисия се извършва за първи път в историята на космическите изследвания. Роботът кацна върху кометата на разстояние от 511 милиона километра от нашата планета.

Тепърва се очакват снимки, изпратени от робота Фила, както и първите проби на газове и частици от кометата.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
емигрант
емигрант
13.11.2014 20:36
Много ви е "силно" заглавието... Чак пък всички тайни....Иначе успехът е на ниво...
2
0