Загадъчна бездна се появи край португалски бряг

Бездна Португалия

Мистериозна бездна се е появила край португалския бряг в близост до Понта де Пиедаде. За съществуващия природен феномен се разбра, след публикуването на няколко снимки в интернет.

Снимките са публикувани от потребител RTWin80weeks, който казва, че е забелязал мистериозната бездна в земята при туристически поход в град Лагос.

Макар че потребителят не може да даде точните координати на заснетата от него бездна, той твърди, че тя със сигурност се намира край местността Понта де Пиедаде.

Още по-интересно е, че според наблюденията на някои експерти от снимките може да се съди, че бездната се е отворила съвсем скоро. Но единствено при оглед на местността може да е ясна точната причина за появата на природния феномен.

Огромните мистериозни дупки в земята не са нещо ново. Преди време няколко бездни в Сибир привлякоха вниманието на хиляди любопитни и учени, които изследваха феномените.

Официалното становище на специалистите беше, че кратерите са причинени от топенето на подземен лед, който е освободил газове с високо напрежение.

Дупка в Сибир

При изследването в един от кратерите беше открит лед от замразено подземно езеро. Учените смятат, че именно този лед е провокирал освобождаването на газове, които са избухнали и са довели до появата на кратерите.

Едната от ямите е била с диаметър от 15 метра и е открита на полуостров Ямал. Втората огромна дупка в земята била открита на полуостров Таймир - на стотици километри на изток от първата.

Според сибирския Таймс двете ями били открити от пастири на стадо елени.

Всички тези видове формации трябва да се изследват, за да може след време появата на подобни природни феномени да се предрича.

Още през 80-те години в Русия са се появявали мистериозни дупки без никой да може да обясни причината за появата им. Многократно са правени опити да се слезе в вътре, но дупките се оказвали бездънни.

Някои от странните бездни се бяха отворили в близост до градове, а други от тях - на голяма надморска височина, така че тяхното изследване беше възможно само със специална техника.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Violeta
Violeta
12.09.2015 00:57
poglednete tuk ima logichen otgovor
0
0