Учените доказаха, че призраците са дело на илюзията ни

Призрак

Научен експеримент доказа, че призраци и привидения не съществуват, а всичко, което смятаме за свръхестествено, е просто плод на нашите страхове и въображение.

Изследването беше проведено от швейцарски учени, които с помощта на роботизирани механизми изменяли невронните сигнали, постъпващи в мозъка на доброволците със завързани очи.

Резултатите от проведените експерименти показали, че усещането за присъствие на призрачно същество се ражда в мозъка на хората.

Двама от доброволците дори стигнали такова ниво на страх, че наистина повярвали, че до тях има призраци и помолили учените да прекратят експеримента.

Дух

Когато опитът бил спрял, доброволците споделили, че усетили 4 призрачни същества, които докосвали гърбовете им с пръсти, а такива в действителност нямало.

Илюзията за присъствие на дух предизвикала задържане в обработката на информация в мозъка. Функциите на областите, координиращи движенията на тялото и неговото положение в пространството, започнали да се променят.

Съвсем малко объркване в нормалната дейност на мозъка било достатъчно, за да накара хората да вярват, че около тях има духове. Мозъците приемали грешно информацията, която получават, и хората повярвали в появата на привидения, които ги заплашват.

Резултатите от експериментите могат да обяснят и защо някои хора вярват, че ги преследват свръхестествени същества като ангели и демони.

Духове

Много често подобно усещане възниква у хора, озовали се в екстремни ситуации, съпровождани с емоционално напрежение като например пътешественици, алпинисти или преживяващи загуба на близък човек.

Подобни преживявания може да изпитат и пациенти с неврологични заболяванияепилепсия, мигрена и шизофрения.

„Нашият експеримент породи усещането за присъствие на извънземно същество в лабораторията. Той показа, че то може да се появи при нормални условия, в резултат на просто изкривяване на сензорно-моторните сигнали“ – заявява ръководителят на изследването Олаф Бланке от Швейцарския федерален институт за технологии.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
sweet girl♥
sweet girl♥
03.01.2015 17:43
според мен не е вярно,че са доказали еди си кво.Щом има хора,които казват,че са ВИДЕЛИ подобни неща,няма как да си въобразяват и едновременно с това да усещат как някой ги докосва,причуват им се гласове и стават странни неща в къщите им.А и след като няма такива неща,защо има статии,където е казано,че има огромен брой хора постъпили в лудница след викане на даден демон и подобни...?Учените още малко да докажат,че не са учени,всичко доказват.С тия работи не бива шега..
3
1
ком
ком
03.01.2015 17:38
ом
1
0
maria
maria
12.11.2014 13:07
Учените постоянно искат да ни отдаличат от истината..
Нямало призраци ...Да питат някои хора та да видят!
Опа може тея хора да излезнат луди тези дето ги виждат....
Учените да се ебът в гъза без извинение.. ;)
11
1
Topato
Topato
12.11.2014 10:53
Ако се облека в костюм на пингвин и заблудя някого, това значи ли, че наистина няма пингвини? 8)
5
3
Росен
Росен
09.11.2014 18:28
А такива в действителност нямало....и как разбраха ,че в действителност е нямало
7
1
иле-ели
иле-ели
09.11.2014 21:31
хората които са били тествани са ги виждали и усещали, а тези които са провеждали експеримента не са виждали нищо друго освен човека на който са бъркали в мозъка... на този принцип е и психологията- нещо което не е наред с мозъка
3
1