Загадъчно явление се появи в Бразилия

Рио де Жанейро

Странно явление се наблюдава от известно време в залива на Рио де Жанейро. Купища мъртви сребърни рибки могат да бъдат видени, докато се носят над водата, предава Франс прес.

Гледката освен необичайна е и много мъчителна. Вижда се как някои от рибките, все още живи, прекарват последните си минути в ужасни страдания, а малко след това биват изхвърлени на брега на остров Пакета, който заради случващото се вече не е толкова привлекателен за туристите.

Каква обаче е причината за необичайното явление?

Засега съществуват две хипотези, опитващи се да обяснят първоизточника на проблема. Според местните рибари предполагаемо петролно замърсяване може да е довело до измирането на сребърните рибки. Но тяхната версия се отхвърля от учените.

По думите на изследователите няма как това да е причината за проблема. В същото време обаче науката не може напълно да обясни какво се случва.

Междувременно смъртта на рибите прави прекрасния остров не чак толкова привлекателно кътче. Островът се предпочита от туристите заради застиналия му колониален вид и боабабите, които са типични за Бразилия.

Освен това мястото е много спокойно, тъй като там се забранява автомобилното движение. Цялата тази хармония обаче сега е нарушена от мистериозно измиращите рибки.

Само през последните дни служителите, отговарящи за почистването, са събрали около двадесет тона риба от вида алоса, риба от семейството Клупеиди (Clupeidae), към което принадлежат херинга и сардини, и четири тона морски костенурки.

Учените вече са провели няколко изследвания, опитвайки се да разгадаят мистерията. Тестовете сочат, че причината за смъртта на животните не е нито химическо замърсяване, нито отравяне на водата.

Океанографът от Университета в Рио Давид Зее също има своя хипотеза. Според него необичайното явление най-вероятно е предизвикано от термично замърсяване на водата. По думите му този вид рибки са много чувствителни към липсата на кислород.

Високите температури на водата, които се наблюдават през последните дни, намаляват разтворимостта на кислорода. Рибите може да са починали вследствие на задушаване, смята ученият.

Според други негови колеги обаче засега и тази теория не може да се потвърди, така че загадката все още не бива да се приема за разрешена.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

гега
гега
07.02.2016 00:30
новите мощни радиочестотни оръжия на сащ -ХААРП и на русия-СУРА,влияят на ориентацията на птици,риби,пчели,главоболия и мозъчни удари,инфаркти,рак при хора и животни.това е ново изобретение за депопулация на световното население и налагане на нов световен ред.тези оръжия предизвикват торнада и земетресения-това е сатанистко откритие.
0
6
скарамуш
скарамуш
13.11.2014 23:56
Предстоящо земетресение, преди труса от земните пукнатини се отделят серни съединения.
2
0
ivanov
ivanov
11.11.2014 11:04
Чисто библеиско обиаснение
2
2