Древни кръгове озадачават учените

Кръгове в Йордания

В земите на Йордания има огромни кръгове, които години наред озадачават учените.

Сега обаче австралийски и йордански археолози успяха да заснемат от въздуха 12 на брой нови големи кръга в Йордания.

Те ще опитат да установят за какво точно са били предназначени и в същото време искат да ги направят по-популярни за хората.

Известни в научните среди като Големите кръгове, тези наистина огромни пръстени имат внушителен диаметър. Мистериозните каменни кръгове са забелязани за пръв път от самолет през 20-те години на миналия век.

След това поредица от открития са правени през 1930 година, 1953 и 2002 година. Въпреки това, те почти не са изследвани. Подобен кръг е открит и на територията на Сирия.

В централната част на Йордания са открити осем нови големи кръга, а втората група от 4 кръга се намира на север от оазиса Азрак.

Всички 12 кръга с изключение на един са с диаметър от 220 до 450 метра. Те си приличат твърде много и това според археолозите съвсем не е случайно.

Кръговете са построени от камък, а височината им е около един метър. Тези кръгове нямат отвор и хората е трябвало да прескочат стените, за да влязат вътре.

Ръководителят на изследването, професор Дейвид Кенеди от университета на Западна Австралия пояснява, че пейзажът на Близкия Изток всъщност е гъсто осеян с кръгли каменни структури.

Според него повечето от тях не са точно кръгове, но има и такива, които са с точни форми. Дебелината на стените им, които са построени от обработен камък, е 1-2 см.

Все още археолозите не могат да разгадаят тяхното предназначение. Подробен анализ на снимките, както и намерени около кръговете артефакти сочат, че те са на възраст поне 2000 години.

Археолозите отбелязват, че е възможно и да са по-стари – от праисторически времена, дори още преди появата на писмеността.

Те искат да направят разкопки на мистериозните обекти, за да отговорят с точност на въпроса какво е било предназначението им. В продължение на един век те не могат да дадат отговор на този въпрос.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Извънземен
Извънземен
05.02.2015 09:26
Извънземните сме тук просто хората сте още много ограничени за ни видите
4
0