Отбелязваме Архангелова задушница

Архангелова задушница

През днешния ден - 5 ноември честваме една от най-големите задушници през годината - Архангелова задушница. Празникът е известен още като Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Той се отбелязва в събота преди Архангеловден - тъй като събота е отредена за ден на покойниците.

По повод празника във всички епархии на Българската православна църква се отслужват заупокойни служби, с които се почета паметта на отишлите си от този свят.

На този ден е добре да посетят гробовете на наши починали близки. Да се почистят и прекадят с тамян. Прието е още гробът на покойника да се прелее с червено вино. Върху гроба се слагат цветя и се палят свещи.

На Архангелска задушница се приготвят общи трапези на гробищния парк. Там се редят седем различни ястия, като е прието сред тях да има такива, които са били любими на покойника.

Хляб

Първата хапка от ястието се поставя на земята. От виното също се полива на пръстта. След това се казва Бог да прости.

През днешния ден се организират помени или така наречените подавки. Раздава се храна на роднини, съседи, приятели, дошли до гроба на починалия. Подава се също така и на хора, посетили съседните гробове.

Обичайно по време на Архангелова задушница близките на покойниците раздават варено жито, червено вино, питки, домашен хляб, агнешко, пилешко. В раздавката присъстват още дребни сладки, бонбони, плодове, вафли, бисквити и др.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати