НАСА вижда едва 1 от 10 опасни космически обекта

Сателит

Едва един от десет потенциално опасни обекта за нашата планета успява да бъде открит от НАСА. Това става ясно от резултатите от програмата за следене на агенцията.

Въпреки че разполагат с достатъчно развита техника и мощни телескопи, почти 90 на сто от кометите, астероидите, както и другите обекти, намиращи се в орбита, не могат да бъдат идентифицирани.

Специалистите обясняват, че повечето от тях не са опасни и не застрашават планетата Земя. Към планетата ни летят всеки ден около 100 тона каменни тела, сочат специалистите от НАСА. Учените, обаче, подчертават, че в по-голямата си част каменните тела се разпадат в атмосферата.

Все пак астрономите напомнят, че не е необходимо тези обекти да се ударят в планетата, за да нанесат щети. Специалистите от НАСА припомнят за случая през 2013 година, когато на височина между 15 и 25 километра експлодира метеор с маса 10 хиляди тона. Това се случи над област Челябинск, Русия.

Експлозията предизвика материални щети и се твърди, че силата й е била равносилна на експлозия на 30 атомни бомби. След този случай от НАСА поставят сред главните си приоритети подобрението на програмите си за навременно откриване на небесни обекти, както и достатъчно добро обучаване на персонала.

Космос

Междувременно, астрономите от НАСА събират имена, които с помощта на микрочип и космическия апарат Орион ще бъдат изпратени в Kосмоса. Всеки, който иска, може да се запише в интернет страницата на Американската агенция за космически изследвания – сондата ще направи тестов полет около Земята на 4 декември.

Имената на онези, които се впишат, ще се включат и на следващата мисия на апарата до Марс, а крайният срок за записване е 31 октомври.

Интересна снимка, публикувана от НАСА, събра доста коментари в интернет пространството. На нея се вижда Слънцето, което според някои коментари наподобява издълбана тиква, която има запалени свещи в нея. Други потребители твърдят, че дори и Вселената благоприятства за предстоящия празник Хелоуин, който е на 31 октомври.

Учените коментират, че изказванията на интернет потребителите са изключително интересни, но става дума за съвпадение. Те допълват още, че подобни снимки се правят всеки ден.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати