Учени: Смяната на полюсите е сигурна и неизбежна

Земята

Последните изследвания на американски учени са категорични, че смяната на магнитните полюси е неизбежна. Оказа се дори, че полюсите се сменят много по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Според наблюденията на учените магнитното поле на Земята отслабва десет пъти по-бързо, отколкото се смяташе досега. Изчислено е, че то отслабва с по 5% за всеки 10 години, а не за всеки 100, както се предполагаше.

Това означава, че смяната на полюсите е сигурна и неизбежна след около 2000 години. Смяната ще се отрази на електропреносните мрежи и на средствата за комуникации.

Компас

Отслабването на земното магнитно поле създава възможности от поява на опасно силна радиация.

Учените обаче се надяват, че човечеството ще разполага с достатъчно развити технологии, за да се справи с проблемите, свързани със смяната на поляритета на земното магнитно поле.

Експертите все още не могат да си обяснят причините, които предизвикват смяната на магнитните полюси, но по цялата планета се наблюдават признаците на тази промяна.

"Както с ураганите, не е възможно да се прогнозира кога точно ще започне обръщането, дори и да разбираш законите на физиката" – заявява Гари Глацмейър от университета на Калифорния в Санта Крус пред списание Сайънтифик Американ.

Земя

Магнитното поле се образува от желязното ядро, което в сърцевината си е твърдо, а външният му слой е течен. При въртенето на земята желязното ядро се извива и се генерира магнитно поле.

Смяната на полюсите става средно на 5000 години, но може да се ускори до 1000 години или да се забави до 20 000 години.

Магнитното поле защитава нашата атмосфера от слънчевия вятър. Учени подозират, че именно със смяната на полюсите Марс е загубила атмосферата си, тъй като планетата няма магнитно поле.

Полето на Земята насочва частици с висока енергия покрай магнитните силови линии, което създава своеобразен защитен пояс на планетата.

Магнитното поле на Слънцето също променя полярността си на всеки 11 години. Полярността на звездата вече е започнала.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Резльо Нанис
Резльо Нанис
27.10.2014 18:27
А като се сменят полюсите ние българите ще станем ли американци и богати?
4
2
baro
baro
06.02.2015 08:51
Естествено
1
0
****
****
17.10.2014 18:16
Ето ено сигурно нещо - хубаво е да има навсякъде зад решетките сигурност.
0
3