Гений избра отшелничество пред милиони долари

Григорий Перелман

Мистериозната персона на един най-известните съвременни гении вече години наред провокира интереса на учените. Мисълта, че изтъкнатият руски математик Григорий Перелман, който първи доказва хипотезата на Поанкаре, предпочита да живее в уединения и мизерия, не дава мира и на редица медии.

Руснакът Григорий Перелман става популярен заради отказа си да вземе своите заслужени отличия. Преди време математикът получава изкушаващо предложение, което обаче отхвърля с лека ръка. Американски институт изявява желание да награди руснака с 1 млн. долара заради умението му да докаже хипотезата на Поанкаре, известна като една от най-големите загадки на хилядолетието. Перелман заявява, че има всичко, от което се нуждае, и не желае нищо повече.

Всъщност ексцентрикът предпочита да живее като истински отшелник. Той почти не напуска жилището си, което обитава заедно с майка си. Освен това животът му е изключително скромен и дори беден.

Григорий Яковлевич Перелман е роден на 13-ти юни 1966 година в днешен Санкт Петербург в еврейско семейство. От 5 клас той посещава Математическия център при Градския дворец на пионерите под ръководството на доц. Сергей Рукшин.

През 1982 година в състава на отбора на съветските ученици той печели златен медал на международна математическа олимпиада в Будапеща. Без да полага някакви изпити, той влиза в Математико-механическия факултет на Ленинградския държавен университет. Постигал е големи успехи по време факултетни, градски и всесъюзни студентски математически олимпиади.

Отшелничество

През декември 2005 година се отказва от длъжността водещ научен сътрудник в лабораторията по математическа физика в ПОМИ и слага край на социалния си живот. Перелман дотолкова избягва контакти с хора, че когато пред дома му се появяват журналисти, предпочита да им говори, скрит зад вратите на жилището си.

Научих се да управлявам Вселената. Защо тогава изобщо да гоня милионите, завява геният в интервю, след като обявява, че не желае да получи парична награда за доказването на хипотезата на Поанкаре. С тези думи той обоснова решението си да живее като отшелник, встрани от шумотевицата, славата и лукса.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
kika
kika
25.08.2015 00:43
super
0
1