Жаби оживяват след замръзване

Жаби оживяват след замръзване

Ако някои апокалиптични прогнози за свършека на света се сбъднат и един ден планетата ни бъде покрита с лед, в момента нея живеят едни създания, които имаш шанс да оцелеят. Това са северноамериканските дървесни жаба.

Крякащите създание имат способността да оживеят след четириседмичен период на изключително висока степен на замръзване.

Жаби оживяват след замръзване

Жабите, които обитават северните райони на Северна Америка, бяха подложени на лабораторни експерименти. На тях стана ясно, че ако бъдат замразени до степен, в която 70 процента от телесната им вода се превръща в лед, те могат да се възстановяват.

Когато настъпят условия на затопляне жабешкият организъм се връща към нормалните си жизнени и двигателни функции за не повече от ден.

Според учените Университета Маями в Охайо дървесните жаби са способни на това чудо не само в лабораторни условия, но и в природата. В замръзнало състояние те остават скрити в дупки в горите.

Учените считат, че дървесната жаба издържа на студ заради способността си да преразпределя водата в организма си към места, които биха получили минимални увреждания от замръзването на телесните течности от минусовите температури.

Има още един вид жаба, която е устойчива на природните капризи. Австралийската ровеща жаба може да издържи под земята с години при условия на суша над нейната повърхност.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати