Любопитството прави паметта ни по-силна
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитството прави паметта ни по-силна

Любопитството прави паметта ни по-силна

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60835
Любопитство
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Проучване на учени от Калифорнийския университет стигна до извода, че колкото по-любопитен е един човек, толкова по-малък е шансът да страда от проблеми с паметта след време.

Резултатите от проучването са доказали, че силният ни интерес към дадена тема значително подобрява способностите ни за учене и запаметяване на информация.

Любопитните участници в експериментите по-лесно са запомняли факти, дори когато те не са били пряко свързани с темата, по която работят или се интересуват.

Учените сканирали мозъка на доброволците и открили засилена активност в областите, които отговарят за паметта и за удоволствието.

Резултатите от проучването могат да помогнат за разработването на нови методи за учене и преподаване както при здрави хора, така и при пациенти с неврологични проблеми.

Мозък

Любопитството променя състоянието на мозъка, така че той започва да усвоява всякакъв вид информация и попива както нещата, които сте мотивирани да научите, така и всичко останало – заявява ръководителят на изследването Матиас Грубер от Калифорнийския университет.

Участниците в изследването са били подложени на проверка с електромагнитен резонанс, докато експертният екип са им показвали поредица от напълно обикновени въпроси.

Доброволците е трябвало да подредят въпросите, които виждали, спрямо това колко са любопитни да узнаят съответния отговор.

Във втората част от опита учените показали същите въпроси на доброволците, като зад всеки въпрос стояло по едно човешко лице. Точно 14 секунди след появата на човешкото лице участниците в експеримента е можело да видят и отговора на въпроса.

Оказало се, че колкото по-любопитни били участниците да научат отговора на даден въпрос, толкова по-лесно запомняли лицето, което им било показано след въпроса. Някои от тях дори помнели лицата ден по-късно.

Мозъкът е показал силна активност в частите, които се управляват от допамина и са отговорни за мотивацията. С процеса на стареене обаче тези зони отслабват.

Учените смятат, че откритата връзка между паметта и любопитството в бъдеще може да помогне на хората, страдащи от деменция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати