sanovnik.bg»Статии»Мистерии»НАСА: В съзвездието Лебед има живот

НАСА: В съзвездието Лебед има живот

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60835
Космос
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Учени от НАСА смятат, че на екзопланета в съзвездието Лебед има биологичен живот. В съзвездието специалистите открили наличие на водна пара, което според тях доказва, че в него има живи същества.

Представителите на НАСА съобщават, че са се сдобили с данни от езопланетата на Лебед благодарение на орбиталните обсерватории Кеплер, Хъбъл и Спицър.

Получените резултатите показали на учените, че е възможно на планетата HAT-P-11b да има живи биологични организми, понеже около небесното тяло е регистрирано наличието на водна пара.

За първи път екзопланетата е била наблюдавана от изследователи на центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън с помощта на телескопите HATNet през 2009 година.

Планети

Отчетено е, че радиусът на HAT-P-11b се равнява на 5 пъти радиуса на Земята. HAT-P-11b се върти около звездата HAT-P-11 в съзвездието Лебед и се намира на 120 милиона светлинни години от нашата планета.

Учените предполагат, че възрастта на планетата, на която е възможно да има живот, е 6.5 милиарда години.

Ръководителят на проучването на НАСА Джон Грунсфелд пояснява, че с получените резултати, освен че ще се установи произхода и структурата на почти непознатата планета, и ще се събере достатъчно информация за изучаването на други екзопланети.

В същото време астрономи от Санкт Петербург успяха да открият втора планета, която се върти около звездата Алфа Кентавър. Това е най-близката звезда до Слънцето.

Вселена

От руската обсерватория са изчислили, че новата планета се намира т.нар. обитаема зона - на разстояние от звездата, при което на планетата може да има вода, която не е замръзнала и не се е изпарила.

"Предполагаме, че планетата може да се намира на разстояние 80 астрономически единици и да орбитира около центъра на двойната звезда за 100 години" – споделя Иван Шевченко, който е завеждащ лабораторията по динамика на планетите и малките тела към Пулковската обсерватория.

Това е втората планета, която е открита около звездата Алфа Кентавър. Първата беше открита през 2012 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
****
****
28.09.2014 10:44
Както ни е исвесно единственото нещо, което се предвижва моментално е менталното, тоест мисълта. Та това наблюдение има въздействие на място, както и е възможно да създаде този живот, щом има условията за това.
Но мисля, че някой е закъсал в калта и му е нужна лебедка. Защо са пратили учените да търсят живот на такива места? Така ли са глупави, та не могат да намерят своя на земята - дискотеки няма ли, момичета..? Или не са подходящи, и всъщност са отблъснати толкова брутално, та така да се ориентиратт..
3
5