Настъпи астрономическата есен

Есенни Листа

Днес в 5 часа и 29 минути настъпи астрономическата есен. Есенното равноденствие в България беше посрещнато с оранжев код за поройни валежи в шест града.

Тази година есента ще е придружена с обилни валежи и студове. От днес в по-високите върхове дори започна да вали сняг.

По прогнози на НИМХ към БАН през първия ден от есента ще духа вятър от запад със скорост до 15 метра в секунда, а на места вятърът ще достига до 25 метра в секунда.

Според прогнозите през октомври валежите в страната ще продължат. В началото на месеца се очаква краткотрайно затопляне, но след това температурите рязко ще паднат.

Дъжд

Минималните стойности ще се между 6 и 8 градуса, а максималните през повечето дни ще са между 14-15 градуса по Целзий.

През ноември количеството на валежите ще е в нормата, но пък месецът ще е доста по-студен. На повечето места температурите ще паднат под нулата и ще се образуват слани.

Есента е преходен сезон между лятото и зимата и официалният край на сезона е с настъпването на зимното слънцестоене, което в Северното полукълбо идва на 21 декември.

Есенното равноденствие е положението, когато денят и нощта са равни по продължителност, в следствие на движението на Земята около Слънцето.

В старогръцките митове се смята, че това е времето, когато Персефона слиза при своя съпруг – богът на подземното царство Хадес и прекарвала при него 6 месеца в годината.

Есенно Време

Това отключвало тъгата на нейната майка – богинята на плодородието Деметра. Тъгата на богинята се разпростирала по цялата Земя и довеждала зимата.

Есенното равноденствие е сред едни от най-енергийни дни в годината. То е символ на плодородието, равновесието и мъдростта. През този период процесите в природата се насочват навътре.

За българския фолклор есента е сезон, в който змейовете се прибирали в своите пещери, а на Земята настъпвал тъмния период от годината.

Докато не върнем часовниците си с 1 час назад, Слънцето над страната ни ще изгрява в около 7 часа и 15 минути и ще залязва в 19 часа и 15 минути.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари