Сахара е по-древна, отколкото се предполагаше
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Сахара е по-древна, отколкото се предполагаше

Сахара е по-древна, отколкото се предполагаше

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60821
Сахара

Според международен екип от учени най-голямата пустиня на Земята – Сахара, е много по-древна, отколкото геолозите предполагат. Специалистите смятат, че реалната възраст на пустинята е 7 милиона години.

Това се разминава почти двойно с досегашните изследвания на геолози, които твърдяха, че Сахара се е сформирала преди 2-3 милиона години.

При новото изчисление на възрастта на пустинята учените са проучили климатичните промени в Северна Африка през последните 30 милиона години и са подложили на обстоен анализ движенията на тектонските плочи под пустинята.

Резултатите са показали, че климатът на днешна Сахара е станал значително по-сух след образуването на Средиземно море.

Пустиня Сахара

Междуконтиненталното море се оформило, когато древният океан Тетида, който навремето разделял Гондвана от Лавразия, се оттеглил.

Преди Средиземно море да застане между Африка и Европа, в Сахара се редували сух и влажен климат, а сред пясъците на пустинята не рядко се забелязвала и буйна растителност.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Nature.

Към момента Сахара е най-голямата пустиня в света. Тя обхваща 7500 километра – от Атлантическия океан до Червено море. Площта на пустинята е общо 12 милиона квадратни километра.

Проби от пясъците на Сахара преди време доказаха, че тя е участвала в изграждането на Бахамските острови.

Оазис в Сахара

270 проби от морското дъно край Бахамските острови и пясък от най-голямата пустиня на нашата планета показаха, че те съдържат напълно еднакви химични елементи като желязо и манган.

Геолози смятат, че ветрове, които духат над Африка, са пренесли пясъка на 8000 километра от континента.

Според учените това снабдяване на океана с желязо е позволило на цианобактериите, известни също като синьо-зелени водорасли, да се разпространят.

От научните среди са убедени, че това е само едно от поредицата доказателства, които показват, че пясъкът на Сахара е напускал Африка благодарени на силните ветрове над континента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати