sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Страшни студове идват тази зима

Страшни студове идват тази зима

Студ

Руски учени прогнозират, че тази зима идват едни най-големите студове. Те базират прогнозите си на изследване върху движението на циклоните и антициклоните, проведено в Арктика.

Според Руската хидрометеорологична служба и ръководителят на проучването Роман Вилфанд, идващата зима ще бъде много по-студена от предходните две.

Най-студено се очаква да бъде през февруари, когато температурите ще падната много под нормата за месеца.

Според руските учени тази зима ще нахлуят студени зимни маси, които ще се редуват с краткотрайно затопляне.

Лед

Наблюдения в района на Арктика миналата година регистрираха сравнителна устойчивост на циклоните, което е позволило и нахлуването на топъл въздух.

През тази зима обаче циклоните в Арктика ще се редуват с антициклони, които ще докарат в Западна Европа леден въздух от Баренцово и Карско море.

Сурова зима тази година предвещават и народните поверия. Ябълките и черешите в цялата страна масово цъфнаха, което е знак за тежката и студена зима.

Според възрастните гора от великотърновския град Дебелец подобен масов цъфтеж на овошки е рядкост в района и се случвало само преди страшни зимни студове.

Според народните вярвания цъфнало дърво в края на лятото или началото на есента е предвестник за много студена и продължителна зима. Специалистите пък свързват природния феномен тази година с поройните дъждове.

Овошки

Цъфнали кестени и люляци в много райони на България също вещаят ниски температури. Такива дръвчета бяха заснети в центъра на Габрово, в Търговище и по пътя между градовете Дупница и Благоевград.

Според метеорологични прогнози на базата на народните вярвания тази есен ще бъде много кратка и предимно дъждовна, а зимата и снеговете ще ни връхлетят изненадващо.

В Добруджа вече се забелязват и първите ята на птици, отлитащи на юг. Това обикновено се случвало в края на септември – след настъпването на есенното равноденствие.

Синоптиците от БАН казват, че ни очаква кратко циганско лято преди температурите сериозно да се понижат. Още следващата седмица се очаква затопляне, след което студеното време и дъждовете ще продължат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
****
****
19.09.2014 12:37
Препоръчвам топлите спортно-туристически дрехи, както и техният стил, защото е добре измислен да може да отговори на сурови условия, както и да е ергономичен и красив. Те се развиват в тази посока, за разлика от много други.
0
1
r
r
19.09.2014 05:33
е, какви са тези страшни студове, нали има глобално затопляне....
3
1