Метеорит се разби край столицата на Никарагуа

Метеорит в Никарагуа
Снимка: channelnewsasia

Метеорид е паднал в столицата на Никарагуа – Манагуа, оставяйки след себе си 12-метров кратер. Свидетели разказват, че след сблъсъка му с Земята се чул мощен взрив.

На мястото на сблъсъка се вижда дупка с диаметър от 12 метра и дълбочина поне 5 метра.

Местни учени твърдят, че метеоритът може да е свързан с преминаването на голям астероид близо до Земята.

През уикенда 20-метров астероид премина сравнително близо до нашата планета и можеше да бъде наблюдаван дори с любителска техника.

При удара в Никарагуа дори сеизмологичната техника в страната е отчела вълни, като при земетресение.

От Института по сеизмология на страната заявяват, че са регистрирани две вълни – първата вълна е била по-слаба при удара на метеорита, а втората е била доста по-силна след звуковата вълна.

Местни жители разказват, че след сблъсъка си със Земята метеоритът е изхвърлил във въздуха течност и прах, а на навсякъде се носило мирис като от изгоряло.

До момента няма данни за пострадали, сериозни щети също не са регистрирани. Полетите на летището са останали незасегнати.

На мястото на кратера вече е построена военновъздушна база, като в зоната са били допускани единствено журналисти от държавните медии в Никарагуа.

Астероид

Някои от експертите предполагат, че падналият метеорит е свързан с астероида 2014 RC, който тази събота премина на минимално близко разстояние от Земята.

2014 RC в събота вечерта се е намирал на разстояние 10 пъти по-малко от това между Земята и Луната. Астероидът се е движел над пръстена от комуникационни и метеорологични спътници, обикалящи около нашата планета.

Диаметърът на астероида е бил 20 метра, а падналото в Никарагуа небесно тяло е много по-малко.

2014 RC е открит на 31 август от американски астрономи. Наблюденията на специалистите показваха, че астероида не представлява никаква заплаха за жителите на Земята.

Последният сериозен сблъсък на Земята с астероид беше в Челябинска област на Русия, след който загинаха 1200 души.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Джак Спароу
Джак Спароу
08.09.2014 14:07
такава държава,като Раганигуа няма.Всичко е Порт Роял,ми лейди,но виждам 4 милейдита,там дори открих Елизабет,но тя се ожени за Уил.
Впрочем учените не са трезви,за което се извинявам,но малко в множко им дойде веселбата ми.
1
0
meltem
meltem
08.09.2014 11:24
нали учените бяха сигурни ,че няма да има сблъсък!
1
0