Уникален кървав водопад тече в Антарктида
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Уникален кървав водопад тече в Антарктида

Уникален кървав водопад тече в Антарктида

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Кървав водопад
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В най-южната точка на света – Антарктида, тече уникален водопад в кърваво червен цвят. Пететажният феномен се излива бавно от ледника Тейлър в езерото Бони.

Червеният водопад е заснет в района на сухата долина Макмърдор, което е едно от последните места, на които се очаква да има подобен природен феномен.

Но още по-необикновеното е, че цветът на този водопад е ярко червен. Това естествено не е истинска кръв, а пурпурен отенък, наподобяващ я. Според изследователите няма нищо плашещо във водопада.

Антарктида

Преди 5 милиона години морските нива се повишават и наводняват Източна Антарктида, което води до формиране на солено езеро. Милиони години по-късно ледници, формирани в горната част на езерото, го отрязват от останалата част на континента, което означава, че водата в кървавия водопад е нещо като водна капсула на времето консервирала се 400 метра под земята.

Водата, която се е откъснала от останала част от континента и която пълни водопада, е и с напълно откъсната атмосфера - т.е. тя не е огрявана от слънчева светлина и е напълно лишена от кислород.

Кървавия водопад

Освен това е изключително богата на желязо, което преминава във водата чрез ледниците, подкопавайки основата им под езерото.

Когато водата от езерото преминава през пукнатините на ледника, солените води се спускат надолу.

Водата е изключително богата на желязо и влизайки в контакт с въздуха, тя придобива ръждив цвят, който на фона на белия сняг в Антарктида изглежда като кървав.

Солеността на водата в езерото превишава солеността на океана четири пъти, така че водата във водопада не замръзва дори при минус 10 градуса по Целзий.

Кървавият водопад е открит през 1911 година. Първите изследователи на Антарктида обяснили червения цвят с червени водорасли, но по-късно е доказано, че цветът на водата придава железен оксид, който е следствие на уникални метаболизми на микроорганизмите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Nqkoi
Nqkoi
29.08.2015 01:34
Zna4i spored men nqkoi si koli prasetata po-gore i capa rekata. :D
3
0
Вяра
Вяра
20.10.2014 21:44
Аз пък си мисля, че това е един вид знак от природата за всичките гадории които човечеството й е причинило!
3
0
Христо, Енина
Христо, Енина
10.09.2014 17:02
"...т.е. тя не е огрявана от слънчева светлина и е напълно лишена от кислород...." Стига вече с тези неуместни твърдения...Водата винаги съдържа кислород и водород.
6
0