Астероид приближава на минимално разстояние Земята днес

Астероид приближава на минимално разстояние Земята днес

Тази неделя в около 22 часа българско време астероид ще премине край Земята. Експертите уверяват, че не съществува никаква опасност от сблъсък между двете небесни тела.

Астероидът ще е на разстояние от Земята 10 пъти по-малко от това между Луната и нашата планета. Максималното приближаване до планетата астероидът 2014 RC ще направи в 22 часа и 18 минути българско време.

В това време метеоритът ще е на 40 000 километра от нас – над пръстена от комуникационни и метеорологични спътници, обикалящи около Земята.

Астероид приближава на минимално разстояние Земята днес

Експертите са категорични, че не съществува никаква опасност от сблъсък между двете небесни тела.

Диаметърът на астероида е 20 метра и приближаването му до Земята може да бъде наблюдавано и с аматьорски телескопи. Космическото тяло ще се вижда най-ясно от Нова Зеландия.

Астероидът е открит на 31 август от американски астрономи, като след това е потвърден и от други екипи.

Наблюденията на редица астрономи са категорични, че 2014 RC не представлява никаква заплаха за планетата ни или спътниците около нея.

За неговото приближаване се правят прогнози от преди няколко месеца.

Астероид приближава на минимално разстояние Земята днес

Астероиди с подобен размер преминават често край Земята. Катастрофални резултати от падането им на повърхността на планетата ни има средно веднъж на 1000 години.

В началото на тази година край Земята премина много по-голям по размери астероид от 2014 RC. Диаметърът на 2000 ЕМ26 беше около 270 метра, което се равнява на 3 футболни игрища.

Космическото тяло се движеше с 43 километра в час на разстояние от Земята от приблизително 3.4 милиона километра.

Астрономи в Дубай направиха снимки на тази част от небето, където се очакваше да се вижда астероидът, но движението му останало незабелязано заради силното струпване на звезди.

Продължаваме да откриваме потенциално опасни астероиди - понякога само дни преди те да се доближат максимално до Земята“ – заяви Пол Кокс, който е технически и научен директор на проекта Slooh.

Денонощно камери на този проект следят за опасни обети, които приближават пространството около Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати