Откриха нови скални рисунки в Наска

Нови рисунки в Наска

Нови скални рисунки в Наска бяха открити. Невижданите досега геоглифи излязоха наяве след силен вятър и мощна буря, която вилня в Перу.

Едуардо Ернан Гомес де ла Торе видял новите рисунки съвсем случайно, докато летял над Наска. Според думите му един от новите геоглифи достига дължина от шейсет метра и е широк към четири метра. Мъжът се вгледал по-внимателно в рисунките, тъй като фигура на змия, нарисувана на земята, привлякла вниманието му.

Тази фигура е разположена до известната вече Птица. Освен чертежа на змията в областта са намерени рисунки на дракони, птици и странни неразгадани очертания. Археолозите са безкрайно изненадани да открият още скални рисунки, които разкриват голяма част от местната история.

Новото ни откритие ще ни помогне да разберем нещо повече за скалните рисунки в Наска, обяснява археологът Рубен Гарсия Сота.

Специалистите се опитват да отгатнат дали новите рисунки са дело на цивилизацията Паракас. Те обхващат площта от 450 квадратни километра и най-вероятно са възникнали между 500 г. пр. Хр. и 500 г. след н. е.

Наска

Рисунките на Наска отдавна вълнуват археолозите. Според учените тези гигантски чертежи изобразяват идоли на древните ни предци. Любителите на паранормалното пък смятат, че с тези изображения са се отбелязвали площадки за кацане на извънземни кораби.

Уникалните рисунки са създадени, като са отнемани камъни от повърхността. Най-вероятно те са успели да се съхранят за цялото това време заради липсата на вятър и дъжд.

Първите фигури в Наска са открити през 1926 година от археолозите Алфред Кроебер и Тотибио Мехиа Ксепсе. Според първоначалните хипотези на учените изображенията са част от древно напоително съоръжение, тъй като водата е най-важният източник на живот в Андите.

С времето се зараждат какви ли не други теории за произхода на линиите. Американският археолог Пол Късък малко по-късно предполага, че създаването на геоглифите е дело на жаден за власт жрец, който благодарения на познанията си по астрономия успявал да манипулира и контролира тогавашното древно общество.

Рейтинг

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари