Гигантска мълния е поразила Марс

Мълния

Планетата Марс някога е била ударена от огромна мълния. Това смятат някои специалисти, изучаващи електричеството.

Според учените мощният удар е повредил трайно повърхността на Червената планета. Долината Маринър, намираща се на Марс, е един от най-впечатляващите каньони от Слънчевата система. Тя се отличава с дължина от 4000 км и дълбочина от 7 км. Как се е появила тази долина обаче не е ясно.

Учените имат някои предположения. По думите на специалистите Маринър се е появила преди милиарди години, когато планетата е започнала да изстива. Тогава в следствие на ерозията са се образували множество канали.

Изследователите от Thunderbolts Project обаче имат друга хипотеза по случая. Според тях гигантският разлом може да се е образувал заради действието на мълния с невиждани от хората мащаби. Учените са достигнали до това заключение, тъй като долината Маринър се различава значително от земните каньони, които заради ерозията са с извита форма.

Изследователите разгледали добре ландшафта на долината Маринър. Те го съпоставили с въздействието на електричеството върху други материали, при които оставя сходна следа. Тя изглежда като единичен отпечатък, от който водят началото си множество чертички. Цялата тази диря напомня на каналите на марсианския каньон.

Марс

Когато електрическата дъга удря канал в твърд материал, се получава отпечатък. Такива отпечатъци в природата изглеждат по един и същ начин. Те напомнят на белези, появили се при хора, поразени от мълния.

Според учените Червената планета е била ударена от мълния и по още една причина, а именно-по повърхността на Марс се виждат множество камъни. По думите на специалистите мощта на разряда, нужен за формирането на марсианската долина Маринър, би спомогнала за образуването на отломки, които биха попаднали в Космоса.

Но една значителна част от тях може да се е върнала обратно по повърхността на Червената планета, като по този начин се е появил и каменистият ѝ пейзаж. Изследователите от Thunderbolts Project смятат, че това е сериозен довод в полза на тяхната нова хипотеза.

Рейтинг

5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Джак Спароу
Джак Спароу
06.09.2014 13:23
Аз правя ритуали за дъжд така.Хонди донди макаблонди.
2
1
****
****
07.09.2014 04:26
иди малко по към бургас да ти благодарят
3
1