Слънчевите изригвания предсказват аномалии

Космос

Девет слънчеви изригвания са били регистрирани в неделя, на 24-ти август. Най-мощното от тях /клас М5.9/ стартирало в 15.00 часа българско време и продължило почти половин час. Отчет за наблюденията е публикуван на сайта на проект Тесис в Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на РАН.

Слънчевата активност продължи и след това. На 25-ти август бяха фиксирани още пет изригвания, като две от тях, принадлежащи към клас М, към който спадат средни по мощност изригвания. На следващия ден учените констатираха още едно изригване от същия клас и три слаби, принадлежащи към клас С.

Сега според специалистите Слънцето вече е преодоляло максимума на активната фаза от своя 11-годишен цикъл. По думите им активността на цикъла зависи от броя на петната, появяващи по светилото.

Сегашният 24-ти слънчев цикъл, започнал преди 5 години, е от тези със средна мощност. При него учените са открили 70 петна, докато преди те са наброявали 130.

Специалистите обаче са забелязали, че най-екстремните изригвания на Слънцето, предизвикващи техногенни катастрофи на планетата ни, са точно по времето на не особено силни цикли.

Ето защо те предполагат, че такива могат да бъдат наблюдавани и през следващия петгодишен период. Слънчевите петна стават все по-малко, но те могат да доведат до сериозни изригвания.

Антарктика

Изригванията се класифицират в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване. Те биват A, B, C, M и X.

Най-силните бури през последните 150 години са регистрирани през 1859 година. Тогава полярно сияние „заляло“ цялата планета. През 1921 година спряло електричеството в Канада за девет часа.

Според Владимир Кузнецов, доктор на физико-математическите науки, директор на Института за земен магнетизъм, на Земята отново може да настъпи ледников период.

Анализите от последните 1000 години показват връзка между нивата на слънчевата активност и глобалното застудяване, обясни специалистът.

В момента науката не може да обясни точно зависимостта между слънчевите изригвания и природните катаклизми, но все пак могат да се правят прогнози.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати