Опасни тигрови комари нападнаха Южна България

Тигрови комари

Тигрови комари, които са носители на опасни вируси като треска, са нападнали Южна България. Здравните власти вече са разпоредели извънредно пръскане в засегнатите райони.

В поликлиниката в страната вече са постъпили десетки сигнали на ухапани от тигровите комари. Хората казват, че за разлика от обикновените комари, тигровите хапят по-силно, по-болезнено и ловуват дори през деня.

Някои от ухапаните казват, че по тялото им комарите са оставили следи от обриви. Освен със зачервяване на мястото, ухапването е придружено и с повишаване на телесната температура, и с отпадналост.

Предполага се, че нашествието на опасните комари е пристигнало от съседна Гърция.

Здравните експерти препоръчват при ухапване да потърсим лекарска помощ. Като превенция могат да се използват препаратите против комари. За да се предпазите от комарите, не трябва да държите застояла вода в дома си.

Тигровият комар е преносител на вирусите на треските Денга и Чикунгуня. Заедно с тях видът е преносител на още 22 вируса.

Тигров комар

Популацията на тези комари се увеличава с големи температурни колебания.

Развитието им започва при средно месечни температури около 20 градуса. Характерна е способността на вида за бързо и трайно установяване в новозаселени площи с последващо разширяване на засегнатите територии.

Тигровите комари се развъждат в съхранявани на открито стари автомобилни гуми и застояла вода.

Хапещото насекомо е с дължина от около 5 милиметра, оцветено в черно-бели ивици, откъдето идва и името му.

Не е лесно да се забележи този вид комар. Те летят много бързо и ниско, предимно до земята. Най-често могат да бъдат видени навън, въпреки че с тяхната висока адаптивност все по-често могат да бъдат засечени в домовете.

За разлика от другите комари, тигровият снася яйцата си над водната повърхност и те на момента се излюпват. Поколението му може да издържи както на студ, така и на суша.

Властите вече са предприели мерки срещу опасното насекомо. Пръскат се всички детски площадки и обществени заведения.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари