Регистрирани водни облаци свидетелстват за извънземен живот

Млечен Път

Изследвания на американски астрономи свидетелстват, че са открити водни облаци извън Слънчевата система. Това може да е неопровержимо доказателство за съществуването на извънземен живот.

Водните облаци, наблюдавани от специалистите, са регистрирани край кафяво джудже, което се намира на 7.3 светлинни години от Земята.

Масата на кафявото джудже е 10 пъти по голяма от тази на Юпитер. Ако с последвалите наблюдения на небесния обект се докаже, че облаците около него са наистина от водни пари, това ще е първата стъпка към намирането на обитаеми планети.

Откритието е направено от учените на института Карнеги във Вашингтон под ръководството на Жаклин Фахърти.

Космос

Експертите казват, че водните облаци са открити край най-студеното кафяво джудже, известно до момента - WISE J0855-0714. Температурите там са между минус 48 градуса и минус 13 градуса Целзий.

Повечето от тези звезди са прекалено студени, за да може на тях да стават термоядрени реакции. Заради факта, че изгарят водорода в ядрото си много бавно, те имат огромна продължителност на живота.

Облаците са били регистрирани при наблюденията на учените благодарение на 151 снимки на обекта в близкия инфрачервен диапазон, като използвали 6.5-метровия телескоп Магелан-Бааде в Чили.

Изображенията са показали, че цветът на газовия гигант съвпада с цвета на облаците от воден лед около кафявото джудже. Половината от този обект е затъмнен с облаци, което го прави много подобен на Земята.

Планети

Учените се надяват да проверят своите изводи чрез детайлно изследване на спектрите на WISE J0855-0714. Затова те чакат пускането в края на десетилетието на телескопа Джеймс Уеб - наследникът на космическата обсерватория Хъбъл.

Макар че водни пари са забелязвани и преди около екзопланети, учените казват, че тези облаци са първите намирани извън Слънчевата система.

Единствените водни пари наблюдавани в Слънчевата система са тези около нашата планета и Марс. За планетите Юпитер и Сатурн също се предполага, че имат водни облаци, но те са скрити зад заледения амоняк, който ги обгръща.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати