Учени надзърнаха в душата на Слънцето
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учени надзърнаха в душата на Слънцето

Учени надзърнаха в душата на Слънцето

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9332
Слънце
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Науката успя да надникне и в душата на Слънцето. За пръв път учени наблюдаваха слънчевото ядро, анализирайки неговите емисии от частици неутрино.

Новото проучване показва, че Слънцето ще свети поне още 100 000 години, информира Франс прес.

Най-после надниквахме в душата на Слънцето, заяви гордо физикът Андреа Покар от Масачузетския университет в Амхърст, който е взел участие в изследването.

Откритието е направено с помощта на детектора Борексино в подземната лаборатория Гран Сасо в Италия. Над 99 процента от енергията на Слънцето се получава благодарение на свързания със сливане на водородни ядра термоядрен синтез в ядрото му.

По време на тази реакция два протона се превръщат в ядро деутерий и се освобождава неутрино, посочват в официално съобщение от Френския национален център за научни изследвания, който също е участвал в проучването.

Елементарната частица неутрино няма електрически заряд и не се влияе особено от гравитацията. Частиците неутрино едва взаимодействат с атомите и затова при преминаването им през материята се наблюдава почти незначителна съпротива.

Слънцето

Благодарение на тези характеристики произведените в слънчевото ядро частици неутрино протон-протон „щурмуват“ слънчевата плазма за броени секунди и се насочат към Земята със скорост, почти като тази на светлината. Оказва се, че нашата планета всяка секунда е заливана от огромно количество неутрино.

Енергията, която се получава при този процес, се пренася под формата на фотони. На нея обаче и трябват между 100 000 и 200 000 години, за да преодолее плътната материя на слънцето и да достигне повърхността му, а след това да се насочи към Земята, пише още в официалното съобщение на учените.

Според специалистите наблюдаваните по време на експеримента частици неутрино са истински очевидци на това, което се случва в слънчевото ядра. Слънчевата енергия, която усещаме, пък е произведена преди хиляди години.

При сравнение на двата вида енергия от Слънцето, добиваме знания за неговото термодинамично равновесие за период от около 100 000 години, казва Покар.

Според учените получените данни показват още, че слънчевата активност не се е променила и Слънцето ще продължи да свети поне още 100 000 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
****
****
04.09.2014 11:31
слънчогледи
0
0
saab9000
saab9000
08.09.2014 04:20
това вече не си ти :(
0
0