Океански потоци предизвикаха пауза в глобалното затопляне

Глобално затопляне

Естественият цикъл на океанските потоци е предизвикал около 10-годишна пауза при глобалното затопляне, сочи американско изследване. Теченията на Атлантическия океан са се преместили.

Изследването е проведено от учени на Вашингтонския университет, които добавят, че цикълът може да бъде нарушен от фактори като сериозни изменения на солеността на водата.

Пред Дейли телеграф американското проучване съобщава, че топлината от плитките води на Атлантическия океан се е преместила по посока на Южния океан. Това означава, че топлината, която предизвиква топенето на ледниците край Антарктида, ще излезе на повърхността след около 10 години.

Според данните от изследването това преместване се е получило в резултат на естествения цикъл на океанските потоци. Те са преместили топлината от плитките води към дълбините на Атлантическия океан.

Това означава, че до голямото скачане на температурите ще минат поне още 10 години.

При цикълът на океанските потоци на всеки 30 години топлината от плитките нива тръгва към дълбочините, но след 10 години тя отново се връща на повърхността.

Белини

Температурите, които предизвикаха топенето не ледниците, започнаха да се покачват с плашещи нива през 70-те години на миналия век. Тогава за първи път се заговори за глобалното затопляне и за човешката намеса в него.

До края на 90-те години, отчетените през 70-те години температури, оставаха стабилни. В началото на новото хилядолетие обаче се появи нова тенденция към покачване на температурите.

От новото проучване става ясно, че през следващите 10 години не трябва да се притесняваме от глобалното затопляне. Не на това мнение е италианецът Алекс Белини.

За да насочи общественото внимание към проблемите с глобалното затопляне, той е решил да заживее на топящ се айсберг, докато парчето лед не изчезне напълно.

С експеримента си Белини иска да покаже, че глобалното затопляне е сред проблемите на човечеството, които категорично не трябва да се пренебрегват. По негови изчисления айсбергът ще се стопи за около 10 дни.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари