Най-странните методи за лечение в миналото
The Strangest Methods for Treating Illnesses in the Past
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-странните методи за лечение в миналото

Най-странните методи за лечение в миналото

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k884
Египтяни
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

В съвремието с редицата нови технологии около нас е трудно да повярваме колко странни методи за лечение са използвали хората в миналото. Някои то тях са примитивни, жестоки и доста плашещи.

Древните египтяни например са си правили паста от умряла мишка, за да лекуват зъбобола си.

В началото на XIX век в Европа било обичайна практика да се реже половината език на тежко болен човек. Не е учудващо, че повечето пациенти са умирали след тази жестока процедура.

Не всички методи за лечение обаче са били толкова безсмислени. Клизмата например е възникнала през Средновековието, когато хората вярвали, че след подобна процедура могат да се излекуват всякакви болежки.

През тези векове лекарите пъхали всякакви предмети в ректума на болен човек. Днес клизмата се прилага само при тежък запек и има доказано полезно действие.

Още в Древността хората забелязали, че за здравето на един човек може да се съди по урината му. Естествено, в миналото не разполагали с техниката на съвременните лаборатории и се налагало древните лекари да помирисват и дори да опитват от течността, за да поставят диагноза на болен човек.

Хороскоп

В Древността лекарите не си и помисляли да започнат с лечението на болен човек преди да му бъде направен пълен хороскоп. Вярва се, че положението и аспектите на някой планети може да покаже уязвимите места и пътя на лечение на един човек.

Охлювите също били използвани в медицината на миналото. В началото на XVIII век лекарите са смачквали черупчестите животни, за да лекуват кашлица и болки в ушите.

Не е за вярване, но в миналото арсеникът и дори хероинът са се използвали за лечебни цели. В началото на XX век приемали хероина като по-безопасната алтернатива на морфина. Дори се създава лекарство на основата на хероин срещу кашлицата при децата.

През 1927 година доктор Юлиус Вагнер-Яурег печели Нобелова награда за откритието, че заразяването с малария успешно лекува сифилис. Според откритието маларията вдига телесната температура, така че да убие бактериите, които причиняват сифилис.

След като милиони загинали от метода на маларията, той бил забранен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мнение
Мнение
28.08.2014 21:05
Какво да правят хората..., все пак са се опитвали да са първооткриватели на някакви лекове, нямали са друг избор...
2
0