Непознати сини създания излизат от океана
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Непознати сини създания излизат от океана

Непознати сини създания излизат от океана

Сини Създания

Калифорнийският бряг беше затрупан от хиляди създания, излезли от океана, които озадачават както учените, така и туристите. Сините същества силно приличат на медузи, но не са.

Желеподобните същества в син цвят са били изхвърлени от водата по калифорнийските плажове. Телата им са не по-големи от дланта на човек и се отличават със стърчаща синя перка.

От наблюденията се вижда, че дори ветровете не могат да ги върнат обратно в океана, а само ги разпръскват по плажната ивица.

Учените нарекоха новите същества Velella velella. Изследванията върху новия биологичен вид ще продължат.

Предполага се, че създанията се хранят с планктон и яйцата на риби, които улавят с пипалата си, висящи от желеподобното им тяло.

Сините същества много приличат на балончета. Те не могат да оцелеят дълго извън водна среда и интересното е, че умирайки, синият им цвят започва да избледнява. Станат ли напълно прозрачни това е ясен знак, че смъртта е настъпила.

Чудатите създания се побират в една човешка длан и не са отровни.

Velella velella

В същото време по родното Черноморие се появиха медузи мутанти, които причиняват ужасни изгаряния по кожата, ако човек случайно се докосне до тях.

Медузите са два пъти по-големи от нормалните размери и са в лилав цвят. Те имат и огромни пипала със силна отрова.

Алергичните към насекоми летовници са най-застрашени от ужилването им. Обикновено то е съпроводено с режеща болка и белег на мястото по кожата, което бързо се превръща в голям обрив.

Мъж от София дори разказа пред медиите, че след ужилване от тези медузи е припаднал.

Опасните медузи се наричат Мнемниопсис, а отровата им в някои случаи може да бъде толкова силна, че да причини сериозни усложнения като парализа.

Предполага се, че лилавите медузи са навлезли в Черно море през Босфора, като размножаването им в родните води продължава.

Лекарите казват, че най-честата грешка, която летовниците правят след ужилване от медуза, е да полеят мястото със сладка вода.

Търкането на раната с алкохол и урина също не е полезно, защото по този начин се предизвиква допълнително освобождаване на токсини и съответно до още повече болка. Лечебни свойства има само морската вода, която най-ефективно се справя с отровата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
НЯКОЯ СИ
НЯКОЯ СИ
13.12.2014 23:18
И кое ги озадачава тези учени? Едва един процент от океана е изследван и познат на човечеството. На човешкия учен няма да му стигнат и три живота за да изучи целият океан. Възможно е да има същества,които човека не предполага, че съществуват. Във този огромен световен океан е възможно да са останали непокътнати от еволюцията динозаври - рибоподобни. Човешкият мозък е твърде ограничен и трудно приема необяснимото. Приема се физичното,но не се метафизичното. Те първа ще започнат да се появяват странни същества,за които човека няма да има обяснение...
5
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2015 02:26
Напълно съм съгласна! Ние все още не сме стигали до някои части на Земята над морското равнище, пък какво остава за същинските дълбини. Кой знае какви странни и чудновати същества за нашето въображение се крият там.
2
0