Откриха човешки зъби в страховита статуя на Христос

Статуя на Исус

В устата на 300-годишна статуя бяха намерени останки от човешки зъби. Откритите зъби са 8, а притежателят им е бил доста възрастен според реставратора Фани Уникел Сантончини.

Необичайната находка е била направена в мексиканската статуя на Исус Христос, намираща се в мексиканския град Сан Бартоло Куаутлалпан, разположен на около 50 километра от столицата Мексико сити.

Откритието е успяло да изненада Националния институт по антропология и история в страна и изследванията с рентген на човешките зъби веднага са стартирали.

300-годишната статуя на Исус Христос и централен религиозен обект за мексиканците и се смята, че зъбите са оставени от набожен мирянин, който по този начин е искал да засвидетелства вярата си.

Статуята на Исус се пази в храмов комплекс в мексиканското градче. На нея Спасителят е изобразен в мъченическа поза с продупчена буза.

За момента се предполага, че зъбите датират от XVII век. Те са в отлично състояние, като дори корените им са много добре запазени.

Зъбите са били намерени при реставрация на статуята.

Съществува и версията зъбите да са вградени, за да изглежда статуята по-реалистично. През XVIII век не е рядкост мексиканците да предоставят дрехи и коса, които се вграждат в религиозни фигури, за да изглеждат те по-достоверни.

Обикновено за ченето и ноктите на подобни фигури са използвани животински кости, посочва още Уникел.

Фани Уникел Сантончини от Научния институт казва, че находката в статуята на Исус Христос може да е пример за съществуващата в миналото традиция на даряване на различни части от тела на хора или животни, извършвано от дълбоко религиозни миряни.

По този начин християните в миналото изразявали благодарността си към Бог или искали помощ от него.

До този момент обаче не беше откривана християнска реликва, която да съдържа човешки останки. В миналото много пъти се е смятало, че такива статуи са откривани, но след подробен анализ е било доказвано, че намерените останки са били на животни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
♬♪♩
♬♪♩
10.04.2015 20:53
Иисус!!!
0
0