Възрастта на сатурновите пръстени изненада учените

Сатурн

Изследване на сатурновите пръстени успя с точност да установи тяхната възраст. За изненада на научните среди пръстените се оказаха по-стари от самата планета.

Оказа се, че пръстените са с 4.4 милиарда години по-стари от Сатурн, като това число е три пъти по-голямо от предишните предположения на учените.

Лари Еспозито от университета на Колорадо в Боудър заяви пред списание Nature, че възрастта на сатурновите пръстени е определена чрез задълбочено изследване на прахта, попадаща в Сатурновата система.

Прахта е изследвана от космическия апарат Касини, който първи е успял да измери скоростта, с която тя пада върху пръстените на Сатурн.

Проучването беше подробно представено на годишната среща на Американския геофизически съюз.

Резултатите, получени от Касини, показват, че прахта е 40 пъти по-бавна от това, което са предполагали учените. Резултатите от изследването оборват тезата, че ако пръстените на Сатурн са по-стари от планетата, то те ще са по-тъмни от нея.

Космос

Възможно е пръстените на Сатурн да са три пъти по-стари от самата планета, е категоричният извод на учените от университета в Колорадо.

Космическият апарат Касини изследва пръстените на Сатурн от 10 години, но едва тази година е успял да събере достатъчно материал от прахта около планетата, за да бъде проведено проучването.

Прашинките са събрани от далечния Куйперов пояс, като потокът и траекторията на космическата прах ясно показали възрастта на пръстените. Отчетено е още, че изключително малко прахов материал от Космоса навлиза в пръстените на Сатурн.

Все още обаче има поддръжници на теорията, че сатурновите пръстени са по-млади от планетата. Част от учените подкрепят тезата, че пръстените са Сатурн са се образували след появата на планетата, като първоначално те са били нейни спътници.

Основната пръстенова система около Сатурн е с диаметър около 175 000 мили и е изключително тънка – само около 33 фута.

Пръстените са съставени главно от лед, но съдържат и малки количества скалист материал.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ko
ko
30.04.2015 10:32

Става въпрос за един нов сайт тези с гледането на реклами, за първи път вече легален и в България го има. на няколко дни е . Регистрираш се, и всеки ден има реклами около 20 на брой,които трябва да се гледат. всяка изгледана реклама ти носи пари.Минималната сума е 5 лв,която можеш да изтеглиш.След като се регистрирате вие ставате мой реферал, а след това колкото хора поканите вие печелите и от техните гледания на реклами... дано го обясних правилно ако има нещо неясно ще отговоря. Гледате реклами всеки ден на няколко часа се обновяват отнема не повече от 5 мин на ден. Ако решите да се занимавате с това, след няколко месеца може да си докарвате доста добри доходи. В началото по-бавно се случват нещата,но с постоянство може да се постигне много,
0
0