Откъде идват елфите?

Откъде идват елфите?

Елфите

Скорошната филмова трилогия, базирана на впечатляващата творба на Толкин- „Властелинът на пръстените”, изкара елфите на бял свят. Явно във всеки аспект на популярната култура има включен и по някой елф. Това не е митологично откритие на нашите дни. Напротив - елфите са част от културната митология и съществуват от векове.

Откъде идват елфите?

Най-ранно описание на елфите

Първите описания на елфите идват от митологиите на североизточните германски народи. В тази група най-отдавнашните описания, намерени от модерните учени, се отнасят до норвежката митология. Там елфите са красиви същества с човешки ръст, които имат специална сила и живеят полу-божествен живот. Макар тази гледна точка да е оспорвана, много изследователи вярват, че норвежците са асоциирали елфите с Ванир, богът на плодородието.

Скандинавският фолклор е относително скорошно изобретение, което е комбинация от норвежка и християнска митология. И тук присъстват елфи. В скандинавския фолклор те са изобразявани като красиви жени, танцуващи нощем по ливадите. В по-голямата си част елфите са доброжелателно настроени, но ако ги оскърбиш по някакъв начин, е сигурно, че ще си имаш проблеми. Обидените елфи правят заклинания, причиняващи най- ужасни болести- от кожни обриви до смърт. Вярвало се, че епидемиите и другите заболявания в скандинавското общество са причинявани от отмъстителните елфи.

Описанието на елфите в германския народ продължава с даването на тези отмъстителни краски, но по още по-остър начин. Елфите са малки подскачащи същества, даряващи на хората и добитъка куп болести. Те са смятани и за основен източник на лошите сънища, което може да бъде видяно и в немската дума за кошмар-„albtraum”, която всъщност означава „елфски сън”. Твърди се, че елфите са изпращали лошите сънища като ти седнат на главата. Подобна концепция за тези същетства е и тази при английските народи. В английския фолклор елфите отново са скачащи и лудуващи същества, но без допълнителни отмъстителни качества.

Модерно описание на елфите

Възраждането на елфите не започва с филма „Властелинът на пръстените”, а по-скоро с новелите на Толкин- „Хобитът” и трилогията за „Властелинът на пръстените”, които са отпечатани още през 50-те. В Средната Земя на Толкин елфите напомнят на описаните в норвежката митология същества: в цял размер и с мощ, подобна на тази на боговете. Те нямат злобните качества на тези от германския и английския фолклор, нито отмъстителността, характерна за скандинавската митология. Тук те са на страната на доброто и участват във великите битки срещу лошите сили. Популярността на произведението на Толкин коства на елфите създаването на Dungeons&Dragons- известна фентъзи игра, измислена през 70-те. Тя става и основа за модерните фанстастични произведения. Отък нататък елфите стават стандартен образ във фантастичните светове.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
08.03.2015 22:23
Статийката описва само част от митологията на различните народи. Но всъщност има много хора, които твърдят че са виждали елфи - "хора" със заострени уши примерно. Имаше такъв случай със жена от Англия мисля че беше (или някъде около Англия), която е била влюбена в елф... историята ми е малко смътна, но ако се интересувате и вярвате в такива неща може да се разровите за информация.
2
0