Арктика без ледове до 20 години

Арктика без ледове до 20 години

Проблемът с топенето на ледовете в Арктика отново е на дневен ред.

Професорът от Университета в Кембридж и специалист по океанология Питър Уодъмс алармира, че до 20 години Арктика може да остане без ледена покривка, информира Ройтерс.

Арктика без ледове до 20 години

Причината, разбира се, е в глобалното затопляне, което неизбежно ще причини покачване на нивото на Световния океан.

Обезледяването на Арктика през летните месеци ще застраши сериозно популацията на някои животински видове. Заплашени са най-вече на тюлените и полярните мечки.

Британският океанолог смята, че признаците за началото на процеса вече са налице и до едно десетилетие вече ще станат напълно явно.

По-рано тази година, през март, и еколожката от университета на Аляска във Феърбанкс Кейти Уолтър призна, че е притеснена след обиколка в Сибир и Аляска.

Вследствие на топенето на ледената покривка из цяла Арктика се образуват езера, от които се отделя метан. Увеличеният метан от своя страна ускорява климатичните промени и води до затопляне. Ако количеството метан е много голямо, планетата ще се затопли, независимо от това колко са намалели емисиите на парниковите газове.

"Езерата на Арктика са 5 пъти по-големи, отколкото през 2005 г. Това е безпрецедентно", притеснено заяви през пролетта Уолтър.

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари