Как да направим водосвет на дома
How to Bless Our Home
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как да направим водосвет на дома

Как да направим водосвет на дома

Освещаване на дом
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Водосветът на дома представлява освещаване, което се предприема като празник на новодомство. Прави се и при натрупването на отрицателна енергия като смърт или болест в дома.

Домът е сред основните неща, които определят самостоятелността на българина. Поради това именно у нас обредът на водосвета е широко разпространен и често практикуван. Освен него, съществуват още редица правила, свързани с новата къща.

На първо място е строежът. По стара традиция той започва в т.нар. "лек ден” - понеделник, сряда или четвъртък. В неделя и на големите християнски празници не се работи.

Новата къща не трябва да се строи върху гроб или гробище. В противен случай обитателите няма да са здрави.

В бъдещия дом се прави курбан, в чест на "стопанина" - домашният дух на новия дом. Курбанът обикновено е петел или овен. Тази практика се прави, за да се очисти избраното място.

Кръст

Сред другите приети практики е благословията на къщата, която отправят майсторите - строители. Същото трябва да направят и съседи и роднини на бъдещите новодомци. Така тази благословия предпазва от дяволи и пожари. Обичаят е познат като "викане на нова къща" и е едновременно признание за майсторството и поздравление към стопаните.

При завършване на къщата строителите предават ключовете заедно със зелено клонче на собственика и изричат пожелание "Да е плодовита къщата". След като домът е готов, следва освещаването.

Самият водосвет задължително се извършва от свещеник още преди да се започне нов градеж. Той се прави на мястото, където ще се положат основите. Когато домът е готов, се прави благословение, което е естествено продължение на водосвета. Отново се вика свещеник, който ръси със светена вода всички стаи и стени на дома.

Със свещен елей той помазва на кръст поред първо източната, западната, северната и южната стена. След този тържествен водосвет и маслосвет свещеникът благославя дома и бъдещите обитатели по християнски обичай с думите: "В името на Отца, Сина и Светия дух". В някои случаи домакините и гостите, ако има такива, запалват свещи и пеят "Многая лета".

У нас е прието, при водосвет да се канят гости. Всеки от тях трябва да носи подарък за новия дом. Подходящ ден за освещаване е Петковден. Той се празнува на 14 октомври. Датата се свързва с факта, че в миналото се е строило през лятото

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати