Как да направим водосвет на дома

Освещаване на дом

Водосветът на дома представлява освещаване, което се предприема като празник на новодомство. Прави се и при натрупването на отрицателна енергия като смърт или болест в дома.

Домът е сред основните неща, които определят самостоятелността на българина. Поради това именно у нас обредът на водосвета е широко разпространен и често практикуван. Освен него, съществуват още редица правила, свързани с новата къща.

На първо място е строежът. По стара традиция той започва в т.нар. "лек ден” - понеделник, сряда или четвъртък. В неделя и на големите християнски празници не се работи.

Новата къща не трябва да се строи върху гроб или гробище. В противен случай обитателите няма да са здрави.

В бъдещия дом се прави курбан, в чест на "стопанина" - домашният дух на новия дом. Курбанът обикновено е петел или овен. Тази практика се прави, за да се очисти избраното място.

Кръст

Сред другите приети практики е благословията на къщата, която отправят майсторите - строители. Същото трябва да направят и съседи и роднини на бъдещите новодомци. Така тази благословия предпазва от дяволи и пожари. Обичаят е познат като "викане на нова къща" и е едновременно признание за майсторството и поздравление към стопаните.

При завършване на къщата строителите предават ключовете заедно със зелено клонче на собственика и изричат пожелание "Да е плодовита къщата". След като домът е готов, следва освещаването.

Самият водосвет задължително се извършва от свещеник още преди да се започне нов градеж. Той се прави на мястото, където ще се положат основите. Когато домът е готов, се прави благословение, което е естествено продължение на водосвета. Отново се вика свещеник, който ръси със светена вода всички стаи и стени на дома.

Със свещен елей той помазва на кръст поред първо източната, западната, северната и южната стена. След този тържествен водосвет и маслосвет свещеникът благославя дома и бъдещите обитатели по християнски обичай с думите: "В името на Отца, Сина и Светия дух". В някои случаи домакините и гостите, ако има такива, запалват свещи и пеят "Многая лета".

У нас е прието, при водосвет да се канят гости. Всеки от тях трябва да носи подарък за новия дом. Подходящ ден за освещаване е Петковден. Той се празнува на 14 октомври. Датата се свързва с факта, че в миналото се е строило през лятото

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати