Откриха как да сверяваме биологичния си часовник

Биоритми

Френски изследователи откриха, че чрез специална светлина може да се сверява биологичният часовник. Учените са тествали откритието върху себе си на континента Антарктида.

Най-важното при сверяването на биологичния часовник е да спрат местата, които излъчват естествена светлина като прозорци например.

Проучването, проведено под ръководството на Клод Гронфие от Държавния институт за здраве и медицински изследвания ИНСЕРМ, показва, че специална изкуствена светлина помага при сверяването на биологичния часовник.

Изследователите са тествали откритието си на международната полярна научна станция Конкордия при пълната липса на естествена слънчева светлина.

Учените използвали бяла светлина, обогатена в синьо, по начин, по който синият цвят да бъде незабележим за хората. Използваната светлина е виждана единствено като бяла.

Синя светлина

През 9-те седмици на полярната зима персоналът на конкретната полярна станция бил изложен последователно или на стандартна бяла светлина и на обогатена със синя, но видима като бяла. Хората не променяли навиците си по време на експериментите, включително времето за лягане и ставане.

Крайните резултати обаче показали, че седмиците, в които хората били подложени на обогатена със синьо бяла светлина, персоналът на полярната станция увеличил продължителността на съня си, мотивацията, както и отзивчивостта.

Ползите от синя светлина вече са били доказвани и преди, но тогава е била използвана единствено такава от светодиоди. Тази светлина е трудно да се приложи във всекидневния живот, защото е несъвместима с доброто виждане – заявява водещият автор в изследването.

Учените предлагат се да се премине към този тип осветление заради здравето, продуктивността и сигурността на хората, които работят при липсата на светлина с недостатъчно качество.

Биологичният часовник, разположен в средата на мозъка и образуван от 20 000 неврона, дава възможност да се регулират някои жизнено важни функции за период от 24 часа. Той контролира съня, телесната температура, пулса, хормоналната секреция.

Рейтинг

3.2
Общо 5 гласували
5 1
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари