sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вампири»Нови два вампира се появиха край Враца

Нови два вампира се появиха край Враца

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Скелет
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

При разкопките в местността Градище в прохода Вратцата бяха намерени още два гроба на вампири. При единия от скелетите липсва главата, а при другия – костите на краката под коленете.

Археолозите завяват, че и двата скелета са с изключително големи размери – височината им е около 180 сантиметра, което е необичайно явление за хората през XIII век.

Според експертизите останките на мъжете са заровени през XIII век, като е възможно те да са изплашили съвременниците заради размерите си. Това може би е накарало средновековните българи да проведат ритуал против вампирясване, за да си гарантират, че двамата исполини няма да излязат от гробовете си.

Вампир

"В рамките на един квадрат 5 на 5 метра открихме 3 гроба, този квадрат се намира в рамките на крепостната стена - вътре в самия град. И друго – в посока север, на разстояние 15-20 метра се намира средновековна църква. Смятаме, че погребенията са от XIII век, приблизително същата е датировката и на средновековната църква, което за мен означава, че сме разкрили некропола на средновековния град" – заяви водещият археолог в проучването доктор Нарцис Торбов.

Средновековните ритуали против вампирясване при българите са много любопитни за повечето археолози. Ритуалите са включвали заливане на мъртвото тяло с вряла вода, отсичане на ходилата или главата.

Най-известна обаче остава т.нар. мъртва сватба, когато неомъжена мома или неженен момък задължително се погребват с чеиза, накитите и премените си, за да не се върнат обратно от Отвъдния свят и да ги търсят.

Череп

В средата на миналия месец археолозите откриха първите останки на вампир край Враца. Трупът беше погребан в каменен гроб.

Скелетът е бил изровен с камък, забит гърдите в областта около сърцето, който е още един от популярните ритуали по нашите земи, провеждани против вампирясване.

Около гроба на вампира бе намерена и специално изградена яма оградена с камъни, дървени греди, в които са били забити няколко железни гвоздея. Според археолозите тази яма е трябвало да спре вампира да се върне в света на живите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Antichrist
Antichrist
16.03.2015 01:18
Побъркахте се с тия вампири, като се зачепите по някоя идея се превземате до безкрайност.
1
0
Molly
Molly
03.08.2014 16:40
Интересно!
6
72