Дъжд от падащи звезди през август
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Дъжд от падащи звезди през август

Дъжд от падащи звезди през август

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60837
Падащи звезди
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В средата на август ще се свидетели на истински поток от падащи звезди. Началото на метеоритния дъжд ще започне от 5-6 август, а пикът му ще е между 11 и 13 август.

От Националната обсерватория в Рожен съобщават, че на час ще падат между 60 и 70 от природните феномени, известни като падащи звезди. Въпреки че до тогава има почти две седмици, от сега може да си намислите желание.

Метеоритният поток, на който ще станем свидетели, е от Персеиди. Астрономите обясняват, че всъщност падащите звезди са малки частици, останали от разпадането на кометата Темпъл тътъл.

Навлизайки в земната атмосфера, те започват да се трият, нагряват се и изгарят. За времето, в което горят, се виждат във вид на падащи звезди, което всъщност няма нищо общо с истинските звезди.

Метеоритен дъжд

Пикът на звездопада ще бъде между 11 и 13 август и ще може да се наблюдава от всяка точка на страната ни без да е необходима специална техника.

Препоръчително е обаче да излезете сред природата – далеч от градското осветление, за да може по-ясно да гледате падащите звезди и да си пожелавате различни неща.

Метеоритният дъжд ще започне от 5-6 август, но тогава честотата на падащите звезди ще е по-малка в сравнение със средата на месеца, когато ще бъде максимумът на метеоритния поток.

Най-подходящото време за наблюдение ще е между 22.30 часа и полунощ. След залез Слънце Персеидите ще се виждат отлично в малките населени места и сред природата.

Метеорит

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle, която навлиза през около 130 години в Слънчевата система. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети.

След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката ѝ продължават да се разсейват в пространството.

Всяка година през август се наблюдават падащи звезди - частици, които навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати