Отказване на цигарите с хипнотерапия

медитация

Всеки, който се е опитвал да се откаже от пушенето на цигари знае колко е трудно да се пребори този вреден импулс. Факт е, че това е възможно и половината от всички възрастни пушачи са успяли да откажат цигарите завинаги. Много от пушачите са в състояние да се откажат от пушенето на цигари чрез замяната му с различни, положителни навици, без да се налага да изпитват симптомите при отказване. До момента, най-ефективният и лесен начин, известен за отказване на пушенето е хипнотерапията.

Хипнотерапията за отказване на цигарите е една от най-често практикуваните форми на хипноза. Тя често се цитира като средство за спиране на пушенето, заедно с методи, като употреба на никотинови лепенки, дъвки и други популярни средства. Тя помага за прекратяване на зависимостта от тютюнопушенето, за борба с непосилното желание за пушене, както и насърчаване на освобождаване от стрес и спокойствие, така че човек да не се изкушава да пуши.

Зависимостта към тютюнопушенето съдържа психологически и физиологични аспекти. Физиологичното пристрастяване е физическата нужда на тялото да придобива никотин. Този аспект на пристрастяване е това, което причинява симптомите при отказване, които превръщат първоначалното чувсто в почти невъзможност да се откаже тютюнопушенето. Все пак, това е кратко, временно участие в цялостния процес на отказ на тютюнопушенето, което продължава само от три дни до една седмица. До края на този период от време, тялото се аклиматизира към нормалното, безникотиново функциониране. Счита се, че физическата нужда от никотин представлява едва десет процента от пристрастяването към пушене на цигари.

цигара

Най-предизвикателната част от отказа от тютюнопушенето е свързана с необходимостта от преодоляване на психологическата зависимост към цигарите, което представлява психическите и емоционални аспекти на пушенето. Те са деветдесет процента от зависимостта към тютюнопушенето. Когато се развива навика на тютюнопушене, човек несъзнателно разработва желание и навик да пуши в определени часове, като преди лягане например. Това се нарича условен отговор. Хипнозата за спиране на тютюнопушенето помага да се елиминират несъзнателните навици.

пушачки

Хипнотерапията също помага за поддържане мотивацията за отказване от тютюнопушене чрез укрепване на вярванията, които пораждат желанието за отказване.

Пушачите стават заложници на навика да запалят цигара и да пушат. Ето защо много хора, които са се опитвали да се откажат от пушенето с никотинови лепенки или дъвки не са в състояние сами да се откажат. Те преодоляват физическата зависимост, но не могат да се откажат или да заменят ритуала на пушене на цигари, който се е превърнал в психично пристрастяване и източник на удоволствие и освобождаване от стрес. Техниките на хипнотерапията водят до премахване на този навик. Като инструмент за релаксация, хипнозата помага ефективното освобождаване от тревожност и стрес, така че да се загуби желанието за пушене на цигари.

С добавянето на някои мощни НЛП (Невро-лингвистично програмиране) техники, хипнозата за отказване на цигарите може да мотивира пушача да наруши своя навик чрез трениране на несъзнателното фокусиране върху ползите от този отказ.

Отказът от тютюнопушенето е свързан с много ползи. В рамките на няколко дни след отказа, телесните части, разрушени от тютюнопушенето започват да се възстановяват, увредените нерви се изграждат отново, а чувството за вкус и мирис се подобрява. В рамките на няколко седмици, белодробната функция и движение се подобряват. В срок от една година, рискът за сърдечно заболяване също намалява. В срок от пет до петнадесет години, рискът от инсулт става същия както при непушач. Рискът смърт от рак на белия дроб и множество други рискове също намаляват.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Вили
Вили
10.03.2016 19:55
Мисля ,че пушенето на цигари е по скоро ритуал към които се пристрастяваш Ставаш от сън , правиш си кафе и пушиш една ,две цигари Виждала съм хора които в периода когато отказват цигарите се чудят какво да правят с ръцете си защото все искат да държат цигара Отказах ги за 2 месеца ,сега пак пуша ?????
0
1
Георги
Георги
24.10.2015 17:33
Да устоиш на цигара е като да устоиш на хубава млада жена в спалнята !
1
0
Светлин
Светлин
24.10.2015 17:17
Аз мисля ,че пушим заради свободата веднага на момента да си доставим удоволствието от вкуса на една хубава цигара !
1
0