Две звезди дават нови сведения за Галактиката

Космос

Две новооткрити звезди, забелязани в един от най-далечните ъгли на Млечния път, дават нови сведения за границите на Галактиката, в която е разположена и нашата Слънчева система.

Двата обекта, наименувани ULAS J0744+25 и ULAS J0015+01, са студени червени гиганти и са подробно описани от група астрономи под ръководството на Джон Бочански от Хавърфорд колидж.

Наблюденията на експертите са публикувани в списание Astrophysical Journal Letters.

Звездите се намират на разстояние от 775 и 900 хиляди светлинни години от Земята, което е пет пъти по-далече от спътника на Млечния път – Големият Магеланов облак.

Звезди

Информацията за звездите е получена след подробно изследване на учените с инфрачервения телескоп UKIRT.

"Разстоянието до тези звезди е прекалено голямо, трудно е да си го представим. За сравнение светлината от звездата ULAS J0015+01, която виждаме днес, я е напуснала, когато на Земята предците на човека са открили огъня" - обяснява Джон Бочански.

Млечният път се простира извън пределите на своя галактичен диск с диаметър около 100 000 светлинни години. Нашата Галактика е заобиколена от хало, което включва звезди, останали след сливането ѝ с някои Галактики джуджета.

Учените смятат, че това хало се простира поне на 500 000 светлинни години, но точните му размери остават неизвестни.

Космическа Експлозия

Чрез откритието на учените ще могат да се потвърдят предположенията за оформянето на Млечния път, неговото развитие, както и да се преразгледат някои от общоприетите теории, свързани с Галактиката.

Откритите звезди принадлежат към рядък вид червени гиганти, които могат да разкрият част от историята на Млечния път.

Неотдавна учени откриха отговора на една от най-известните космически мистерии – звездният прах и неговите частици.

Астрономи от Европейската обсерватория проследиха формирането звездния прах, като са открили, че частиците се произвеждат след дифузен процес, който започва веднага след взрива на Суперновата. Именно заради този процес частиците могат да се съхраняват, независимо от температурите.

Рейтинг

4.6
Общо 7 гласували
5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

viliana
viliana
16.07.2014 20:24
Дори мисьлта не може да обхване тази необятност.....всичко е толкова невероятно....
няма дума за тази огромност....само си представете...разстоянието до някаква си звезда е толкова колкото светлината ще измине за 900 000години,а тя за 1сек.изминава 300000км.Представихте ли си го
2
0