Ледовете на Антарктида се топят с рекорни темпове

Ледници

Полярният лед на Антарктида е започнал да се топи с рекордни темпове заради западните ветрове, които навлизат в региона. Това беше установено чрез компютърни модели на австралийски учени.

Научният екип предупреждава, че скоростното топене на полярните ледове ще предизвика сериозно покачване на морското ниво, заради което трябва да се вземе под сериозно внимание влиянието на ветровете в Антарктида.

Според океанографа Пол Спенс от Центъра за изследване на климатичните промени към университета на Нов Южен Уелс западните ветрове напълно ще изместят източните в местностите около Южния океан и това ще наруши баланса между количеството студена и топла вода край антарктическия бряг.

В момента пояс от студена вода обгръща Антарктида и защитава ледената ѝ покривка. Но отвъд този пояс има друг, съставен от вода, чиято температура е по-висока с 4 градуса по Целзий.

Ледове

Изчисленията на австралийските учени сочат, че промяната на ветровете тласка към брега все по-големи количества топла вода, отдалечавайки от него студента.

Предишно проучване също стигна до подобен извод, като научният екип тогава заключи, че ледената покривка в западната част на Антарктида вече е толкова нестабилна, че топенето е станало необратимо и това ще доведе до значително покачване на морското ниво през следващите няколко века.

Австралийските проучвания обаче показват, че влиянието на ветровете може да ускори този процес.

Банкок

"Не е взето предвид затоплянето около антарктическия бряг, което разкриват компютърните ни симулации. Затопляне ще има не само в западната част на Антарктида. Покачване на температурите с 4 градуса Целзий ще се наблюдава и в някои райони в източната ѝ част." – отбеляза Пол Спенс.

Австралийското изследване е подробно публикувано в Geophysical Research Letters, а резултатите от него са цитирани в Сайънс дейли.

Преди няколко месеца американски учени предупредиха, че топенето на ледовете около Антарктида опасно ще повиши морското равнище и това може да доведе потапяне на цели градове.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Бай Григор
Бай Григор
20.07.2014 10:20
Стига глупости , след като се топят толкова бързо ,защо нивото на световния океан не се повишава със същата бързина , писна ми от платени пропагандисти на "зелените рекетьори"
0
0