Откриха точката за контрол на човека

Мозък

Учени откриха точката в човешкия мозък, чието стимулиране може да доведе до загуба на съзнание. След възстановяване на съзнанието пациентът няма никакъв спомен от случилото се.

Доктор Мохамад Кубеиси и колегите му от университета Джордж Вашингтон са провели експеримент върху 54-годишна жена, страдаща от епилепсия, с електрически импулси.

Учените са се съсредоточили върху една конкретна точка от мозъка ѝ и са установили, че ако я стимулират, могат да накарат пациентката да загуби съзнание.

След като върнали в съзнание епилептичката, тя заявила на научния екип, че няма никакъв спомен от случилото се.

Съзнанието е състояние, при което осъзнаваш каква е заобикалящата среда, а отсъствието му обикновено се свърза със съня.

Епилепсия

Експериментът на учените обаче не е успял да отговори на въпросите, свързани с процеса на сън. Новооткритата точка се определя от учените като превключвател, чрез който може да се контролира един човек.

В клиничното изследване учените са използвали нискочестотна стимулация на мозъка, за да намалят епилептичните припадъци на 54-годишната пациентка. Според доктор Кубеиси електрическата мозъчна стимулация може да намали припадъците с 92% при болните от епилепсия, без да уврежда паметта.

Това е новаторски клиничен тест, който цели да покаже новите начини за намаляване на припадъците при хора с неподатлива на лечение слепоочна лобна епилепсия, които са застрашени от трайно намаляване на паметта. Надяваме се след няколко години резултатите да доведат до по-добро лечение на тези пациенти – заявява докторът, който е и ръководител на изследването.

Точката, която е била стимулирана в изследването, се нарича клауструм и се намира в долната част на мозъка. При загубата на съзнание пациентката не отговаряла на команди, гледала в една точка от пространството, а дишането ѝ се забавяло.

Учените от университета Джордж Вашингтон казват, че откритието им може да помогне на пациенти в кома, като чрез стимулация на клауструма, те да се върнат в съзнание.

Виж повече

Рейтинг

4.7
Общо 6 гласували
5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари