Жабите скачат спрямо околната среда

Отровна Жаба

Резултати от австралийско изследване показват, че стилът на скачане на жабите се определя от околната среда. Проучването е проведено от Националния университет на Австралия.

Учените са записали поведението на 230 жаби от 30 различни вида, уловени в природата чрез високоскоростни видеокамери, които са филмирали скоковете на земноводните.

От наблюдението е установено, че дървесните жаби достигат големи височини при скок, но не могат да скачат на дълги разстояния. Водните жаби от друга страна могат да покриват дълги разстояния, но остават близо до повърхността.

Ровещите жаби постигат скромни резултати, както при скока на височина, така и на дължина.

Жаба

Освен това жабите от различните видове са демонстрирали различни маниери при скоковете.

Земноводните са снимани с две високоскоростни камери в полеви условия, за да се получи триизмерно изображение на скоковете им. Клиповете след това са анализирани кадър по кадър чрез компютърна програма, отчитаща променливи величини като височина, разстояние и скорост.

Изследване на земноводните миналия месец успя да установи и каква сила има езикът им, с който улавят плячката си. Благодарение на езика си някои жаби могат да уловят плячка, която три пъти надвишава теглото им.

Тайната на жабешкия език според учените е неговата бързина и лепнещата му повърхност.

Зелена Жаба
Снимка: Stoyan Petkov

При експеримент на експертите от Университета в Кил, Германия учените са поставили под стъкло южноафриканска рогата жаба, която изкушили с апетитен щурец.

Когато се опитала да хване щуреца, езикът на жабата е ударил в стъклото и това позволило на специалистите да измерят неговата сила. Установено е, че мощността на езика се дължи на неговата бързина.

Заради лепнещата му повърхност южноафриканска рогата жаба може да изяде цяла мишка.

Любопитно при жабите е, че те не могат да преглътнат плячката си, докато очите им са отворени.

В отровната жаба от вида Arrow има достатъчно отрова да убие 2 200 души.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари