sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Не Господ бил сътворил света

Не Господ бил сътворил света

Не Господ бил сътворил света

Професорка от университета Радбоуд в Холандия е на път да преобърне наопаки представите за сътворението на света.

Елен ван Волд се позова на Библията, в която никъде не било написано, че Бог е създал планетата Земя.

Не Господ бил сътворил света

Най-първото изречение в свещената книга гласи: "В началото Бог сътвори небето и земята". Ван Волд обаче твърди пред вестник "Дейли Телеграф", че в цялата история на човечеството досега това изречение не е тълкувано правилно.

Професорката е направила текстологичен анализ на еврейския текст в Библията и го е съпоставила с всички книги и древни митове. На базата на това Ван Волд твърди, че глаголът bara, не означава "сътворил". Тя го тълкува като "духовно отделил се". Което изтълкувано правило според холандката би трябвало да се чете "В началото Бог се отделил от небето и земята".

"В Библията се твърди, че Бог е създал човека и животните. Но никъде не се споменава, че е създал и самата земя", казва Ван Волд пред британското издание.

"Бог отделил земята от водата и светлината от тъмнината, но не ги е сътворил", продължава тя.

Нов превод на Библията с новото тълкувания ще бъде издадена в най-скоро време. Елен ван Волд е подготвена, че откритието й ще предизвика доста спорове и коментари в християнския свят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 5
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (25)

Изпрати
Jane
Jane
21.07.2015 23:30
V Nedeland njama takav universiret.l
1
0
Любомир Петроя
Любомир Петроя
19.07.2015 19:18
Мога да направя само една съпоставка а тя е.(Ако не се разкаете за греховете си,ще премините зле претисната м- у небето и земята.)
1
0
Б.Николаев
Б.Николаев
30.08.2014 18:50
Римляни 1:28 И понеже отказаха да познаят Бога, Бог ги предаде на развратен ум да вършат това, което не е прилично,
2
0
А
А
19.09.2013 14:28
Я вземете пораснете и се стегнете малко... трябвало да се разстреля, отричала бог,не знам си какво. Големи християнски ценности демонстрирате, няма що. Атеист съм и не Линко, или както там ти е името комунизъм не е=атеизъм.
3
2
:)
:)
21.08.2013 23:17
Защо сте толкова лошо настроени .... Жената не е отрекла Бог.
Още повече след 21 века, как мислите, че до нас е достигнала първоначалната версия на Библията.
Интересно е да чуем нова версия и тълкувания ... За който може би не знаем защото не са удобни на много хора ... Това не означава, че трябва и, че ще спрем да вярваме в Бог или силата която всеки нарича по различен начин ^^
13
0
Niklas
Niklas
18.08.2013 18:48
Не съм много вещ в теологията. За съжаление съм израснал и възпитаван в тъмната епоха на великия комунизъм. Но... и тогава,... и сега най-много ми харесва една изказана мисъл (зная, че беше на някакъв Бг интелект, но за съжаление не помня чия), която перифразирана звучи така: "Има ли Бог...? Съществува ли Той...? Ами, честно казано, не зная, ама дали или не... Какво значение има?! Важното е: ЖИВЕЙ ТАКА ВСЕ ЕДНО, ЧЕ ГО ИМА, ЖИВЕЙ ТАКА ВСЕ ЕДНО ГЛЕДА САМО ТЕБ!"ш
8
0
Neli
Neli
16.08.2013 14:24
Антихристите говорят така.Позадълбочено да изследва Библията и непремено ще открие отговора.А към тези ,които я подкрепят-виждате ли въздуха ,който вдишвате и издишвате ,ама вярвате ,че без него ще умрете,виждате ли водорода,кислорода ,който ни е необходим за да жевеем ама вярваме ,че го има,виждате ли как се образува бебето в утробата на майка си ,ама вярвате ,че има дух ,кости и пр.а учените и до ден днешен нямат обяснение,пак с вяра,така че стига с подобни глупости,че няма Бог ,така ви се иска ,има Бог и да се покаем докато е време ,затова Той умря и Отец възкреси ,да бъдем спасени.Благословени бъдете всички.
4
3
Владислав
Владислав
12.08.2013 05:26
Хора осъзнайте се християнството е фанатизирана секта-мафия замислете се колко пари са изкрали и колко народ са избили само и само за да се наложи тази вяра дори и по машите земи
9
0