БАН стартира 2 експеримента в Космоса

Телескоп

Този месец учените от Българската академия на науките стартират 2 нови космически експеримента с апаратура, разработвана от Института за космически изследвания в страната.

Първият експеримент ще стартира на 19 юли. Той ще се проведе с спектрометър-дозиметъра на космическа радиация РД3-Б3, който ще бъде внедрен на космическия кораб Фотон М №4.

Устройството е разработено от Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките (РАС) по програмата за фундаментални космически изследвания между БАН и РАС.

Целта на експеримента е да се изследва натрупването на космическото йонизиращо лъчение в спътника, на който ще се намират и биологични обекти. Този експеримент е част от програмата на Фотон М №4, която изследва последиците от микрогравитацията върху тялото на възрастни животни, а също така и тяхното поведение, и ембрионално развитие.

Космос

Вторият експеримент ще стартира на 24 юли. Той включва изстрелването на нови модули от космодрума Байконур. Целта на мисията е модулите да бъдат изпратени на Международната космическа станция до 21 август тази година.

На платформата EXPOSE-R2, която е част от космодрума, вече са започнали експериментите с химически и биологически обекти.

Експериментите ще изследват въздействието на условията в открития Космос върху обектите за година и половина, след което те ще бъдат върнати на Земята.

Сателит

Миниатюрният спектрометър, който ще изследва космическата радиация, е разработен през 2007 година от българските учени професор Цветан Дачев, главен асистент Борислав Томов, главен асистент Юрий Матвийчук и инженер Пламен Димитров, съвместно с учени от Университета в Ерланген, Германия.

Учените работят към секция Слънчево-земна физика в Института за космически изследвания в страната.

Миналият месец в открития Космос излетяха руските космонавти Олег Артемиев и Александър Скворцов, които отвориха люковете на Международната космически станция и започнаха работа по модула Звезда.

По модула трябва да се монтира оборудване, което ще позволи по-добра връзка между космическата станция и Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати