Разгадаха липсата ни спомени от ранното детство

Бебе

Екип от канадски учени разкри защо хората нямат спомени от най-ранното си детство. Причината е, че в този период мозъкът се развива прекалено бързо, с което изтрива всички спомени.

Катрин Ейкърс, която е ръководител на канадското изследване, заявява, че мозъкът на хората в бебешката възраст се развива със скоростни темпове, което изтрива старите спомени и ги замества с нови.

Проучването е публикувано в британския ежедневник Дейли Телеграф и като краен извод от него се посочва, че повечето хора могат да създава спомени едва след 3-та си годишнина.

Повечето възрастни нямат или имат съвсем малко спомени отпреди третия си рожден ден.

Състоянието се описва като детска амнезия и е характерно и за други видове, не само за човека. Според изследователите това състояние може да бъде наречено неврогенеза, тъй като според тях невроните имат ключова роля в този процес.

При експериментите учените са използвали леки електрически шокове, за да обучат група лабораторни мишки да се страхуват от определена среда. След това са им предоставили колела за бягане, защото тичането увеличава генерирането на нови неврони.

Спомени

След като върнали мишките в средата, от която е трябвало да се страхуват, учените установили, че тези, които тичали много, били забравили страха си, докато другите си спомняли доста добре електрошоковете.

При втората част от опитите учените използвали медикаменти, за да забавят генерирането на неврони и установили, че така спомените се запазват по-дълго.

Друга популярна теория за липсата ни на спомени твърди, че хипоталамусът започва да свързва фрагментите от информация, натрупана до момента приблизително между две и четири годишна възраст и заради това не помним нищо до 3 години.

Нора Нюкомб на Университета Темпъл във Филаделфия смята, че тази липса на спомени се дължи на факта, че в първите си години детето все още опознава света около себе си.

Според теорията на Фройд детската амнезия същества заради потисната травма след раждането.

Рейтинг

4
Общо 6 гласували
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

кахо
кахо
26.01.2015 23:02
Тъпотия,ако нямаш помнене,значи си идиот и нищоняма да знаеш.друг е въпроса,що се крият спомените
0
0