sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме Свети безсребърници Козма и Дамян

Почитаме Свети безсребърници Козма и Дамян

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60833
Св. Козма и Дамян
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Всяка година на 1 юли православните християни почитат паметта на светците Козма и Дамян. На този ден се отбелязва и връщането на мощите на Свети Иван Рилски в Рилския манастир.

В народния календар празникът е известен и като Свети Врач, тъй като светците Козма и Дамян са известни лечители в миналото.

Козма и Дамян са двама братя лекари, които не търсели земно величие и богатства. Те можели да излекуват както тялото на един човек, така и неговата душа.

Братята не взимали пари или дарове от болните, тъй като се смятало, че те можели да изцеляват хората, защото Бог ги дарил с тази сила. Затова хората започнали да ги наричат безсребърници.

Между изцелените от двамата братя била и една християнка на име Паладия. Зарадвана, че възвърнала здравето си, тя пожелала да се отплати на двамата безсребърници. Те отказали, но тя настояла един от двамата да приеме поне три яйца в чест на Света Троица. По-малкият брат свети Дамян се съгласил и приел скромния дар – трите яйца.

Така Дамян нарушил обещанието си да не взема дарове, заради което пожелал да бъде наказан, като не бъде погребван до брат си, а отделно. Хората обаче не спазили искането му, защото смятали, че е прекалено строго и го погребали до брат му. Така и двамата били канонизирани.

След смъртта им върху общия им гроб се построява храм, в които по-късно започват да се случват чудеса.

Рилски Манастир

На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената Кузман, Дамян, Козма, Красимир, Красимирa и Красина.

На 1 юли Българската православна църква отбелязва и връщането на мощите на Свети Иван Рилски от Велико Търново в Рилския манастир.

След смъртта си през 946 година Иван Рилски е погребан в рилската обител, след което цар Петър I нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец – днешна София.

В същия ден Иван Рилски е канонизиран.

През 1195 година обаче цар Асен пренася останките на светеца в новата столица – Велико Търново. 300 години по-късно монасите от рилската обител получават разрешение от султана мощите на светеца на бъдат върнати обратно в Рилския манастир.

По този повод на 1 юли се отслужва света литургия във всички епархии в страната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати