Откриха елексир на дълголетието на строителна площадка

Елексир на дълголетието

Бутилка, съдържаща елексир на дълголетието от преди 150 години, бе намерена случайно на строителна площадка в Ню Йорк. Стъкленицата съдържа зелена течност, за която се смятало, че може да надхитри смъртта.

Новината беше съобщена от научния канал Дискавъри, като от елексира се заинтересуваха американски археолози, които пожелаха да изследват течността.

Техните проучвания показаха, че чудодейната течност е приготвена по рецепта на германски наръчник от XIX век.

Елексирът е приготвен от алое вера, ревен, испански шафран, тинтява, бяла куркума и една част вода на три части алкохол.

Алое

"Много от съставките още се използват като билки“ – заяви Алиса Лурия, която е един от изследователите в американското проучване.

Алоето е с противовъзпалителен ефект, тинтявата и ревенът са полезни за храносмилането, бялата куркума пречиства кръвта и стимулира регенерирането на клетките, а испанският шафран помага срещу много болести, включително и депресия.

Намерената стъкленица на строителната площадка е била от 30 милилитра, което означава, че е елексирът е бил доста горчив на вкус, заради което най вероятно хората, които са го опитвали, са слагали само по една капка в устата си.

На мястото, където елексирът е открит, са намерени още стотици бутилки от преди два века. В миналото на това място е имало мюзикхол и заведение.

Елексир

Елексирите на младостта от миналото са едни от най-интересните открития за археолозите по света.

Забъркваните смеси показват силното желание на нашите предци да живеят вечно, заради което са се обръщали към билки и подправки, за които се смятало, че осигуряват безсмъртие.

Още от митовете в Древна Гърция се говори за амброзия – вълшебната напитка на боговете, която прави хората безсмъртни.

Древни индийски предания също описват една проста рецепта, според която може да се удължи живота. Тя гласи, че трябва да бъдат забъркани две скилидки чесън и един литър прясно мляко. След като течността престои един час, трябва да се пие на дози – по 1 супена лъжица три пъти на ден.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари