Опасни комари заплашват българите това лято

Комари

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести доктор Тодор Кантарджиев предупреждава, че тази година заедно с бамбука е възможно да внесем в страната и опасния тигров комар.

Тигровият комар е преносител на нилската треска, която преди няколко години уби стотици хора в Сърбия, Гърция и Румъния.

Експертите предупреждават, че с тези комари трябва да сме изключително внимателни, защото те могат да хапят хората дори през дрехите им, като по този начин ги заразяват с различни и много опасни болести.

Тигровите комари са най-опасни, когато излизат на лов във времето между 18 и 19 часа.

Тигров Комар

Тигровият комар е екзотичен азиатски вид, който пренася 22 непознати вида зарази. През 2012 година в България бяха регистрирани първите случаи на ухапани от този опасен вид насекоми, но до епидемия не се стигна, тъй като превенцията срещу тях започна, малко след като температурите минаха 20 градуса.

Първите тигрови комари в България се появиха в градовете около Бургас.

В останалите съседни страни на България обаче ухапванията от тигрови комари се превърнаха в огромен проблем, като периодично в Гърция, Румъния и Сърбия се появяваха огнища на болни, заразени от западнонилски енцефалит и други екзотични трески с кръвоизливи, които се разнасяха от новите комари.

Опасните комари могат да се разпознаят по тигровите ивици, от които идва и името им.

Русе

Температурните аномалии, на които страната ни е подложена през последната година, създават благоприятна среда за развъждането на този вид насекоми, заради което здравните експерти алармират, че трябва да сме много внимателни и пръскането срещу комари да започне във всяко едно населено място.

Освен това трябва да се ограничат местата, които създават условия за размножаването на комарите. Това означава, че всяко едно домакинство трябва да премахнат престоялата вода в съдове, саксии, стари автомобилни гуми и други.

Тъй като съществуваха съмнения, че нашествието на комари в Русе напоследък е от опасните тигрови комари, началникът на Здравеопазване на животните успокои хората, като заяви, че засега в крайдунавския град не е установено наличието на тигров комар.

Въпреки това медиците знаят как да реагират, ако при тях пристигне човек, ухапан от опасното насекомо.

Рейтинг

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Ели
Ели
16.07.2014 03:52
В гр.Гулянци Плевенско има комари в изобилие.Не зная дали са тигрови или не,но не се търпи.Уж минаха и опушиха,но резултат нямаше,даже станаха повече.
0
1
Маги♥
Маги♥
15.07.2014 21:59
А в София има ли ги?
3
0
Свети Иван Рилски
Свети Иван Рилски
21.08.2014 13:32
Таня, а ти да ми ядеш .. =)
3
1
таня
таня
17.07.2014 07:13
В София има какво да ядат нека ви ядат
2
6